Van Nistelrooij was op eigen verzoek op de Green Chemistry Campus aanwezig om kennis te nemen van de ontwikkelingen aldaar. Op de Green Chemistry Campus werken grote en kleine bedrijven samen met onderwijs- en kennisinstellingen en overheden aan de ontwikkeling van onder andere hoogwaardige biobased materialen, chemicaliën en coatings. Van Nistelrooij ging met de aanwezigen in gesprek over hoe kennis en onderzoek kunnen worden omgezet in innovaties en hoe het MKB kan aanhaken.
600 miljoen extra in Biobased Delta
De Green Chemistry Campus maakt deel uit van de Biobased Delta: een samenwerkingsverband dat zich richt op het versnellen van de product- en marktontwikkeling van groene producten en processen. Tijdens zijn bezoek ontving Van Nistelrooij uit handen van regiodirecteur Willem Sederel het eerste exemplaar van het businessplan Biobased Delta. Hierin worden de ambities van de regio Zuidwest-Nederland concreet gemaakt. Er wordt aangegeven wat de accenten zijn voor de komende jaren om als Biobased Delta de koppositie waar te maken en verder in te vullen. Sederel: "De regio heeft de afgelopen jaren een aantal forse stappen gezet op het gebied van de biobased economy. In dit businessplan spreken de drie O’s uit dat ze de komende zeven jaar 600 miljoen euro additioneel verwachten te investeren. Uiteindelijk werken ze allemaal naar hetzelfde doel, een leidende en onderscheidende positie in de biobased economy in Europa." Van Nistelrooij juicht deze ambities toe: "De Biobased Delta staat model voor een goede Triple Helix samenwerking. Daarnaast kiezen ze het juiste schaalniveau door samenwerking met Vlaanderen en Zuid-Holland actief op te zoeken. Zo kan de regio uitgroeien tot wereldspeler op het gebied van biobased economie. Vooral wanneer ze zich blijft richten op slimme specialisaties en actief blijft participeren in Europese samenwerkingsverbanden zoals SPIRE en BRIDGE en Europese programma’s als Regions of Knowledge."
Slimme specialisaties
Binnen de onderzoeksagenda van Biobased Delta is ruim aandacht voor slimme specialisaties. Zo is op de Green Chemistry Campus onlangs het Shared Research Center Bio-aromaten opgericht. Dit grensoverschrijdend platform richt zich op innovaties die ertoe leiden dat bio-aromatische verbindingen uit agro-reststromen ontwikkeld kunnen worden. Het Center wil binnen 5 jaar uitgroeien tot één van de top onderzoekscentra van de wereld op dit gebied, met proeffabrieken aan zowel Belgische als Nederlandse zijde. Een andere specialisatie vindt plaats op de Rusthoeve in Zeeland. Met de Biobased Innovation Garden richt dit agrarisch innovatie- en kenniscentrum zich op nieuwe teelten als groene grondstof voor de biobased economy.