West-Brabantse parel Circularity bouwt aan honderd procent duurzame kledingproductie

Uit de reeks: Roadtrip langs de parels van West-Brabant: Han Hamers van Circularity.

Circularity in Etten-Leur is een bijzonder kledingbedrijf met een mooie missie. Het bedrijf verwerkt gebruikte werkkleding en kledingoverschotten tot nieuwe garens. Van dat garen maakt het nieuwe kleding, zonder dat er nieuwe grondstoffen aan te pas komen. Met zelf ontwikkelde volautomatische stikmachines wordt produceren in Nederland weer mogelijk. 

De eerste ideeën om duurzamer te produceren ontstonden acht jaar geleden in India. Directeur/eigenaar Han Hamers: “Ik was daar op werkbezoek en pratende met mijn partner ontdekte ik dat alleen al in die stad textielproductiebedrijven maandelijks dertig miljoen kilo snijafval in de natuur dumpten. Ik vroeg me af of we van dat snijafval niet opnieuw garens konden maken.”

Ontwikkelproces

“De kledingindustrie is sowieso enorm vervuilend. Het water- en chemicaliënverbruik is gigantisch. Daarnaast verbranden we alleen al in Nederland jaarlijks driehonderd miljoen kilo oude kleding.” Het ontwikkelproces van het garen duurde langer dan gedacht: vier jaren. “We wilden wel een topproduct. Het moest aan alle kwaliteitseisen voldoen.” Bedrijfskleding en T-shirts van gerecycled garen vinden inmiddels hun weg naar afnemers in Nederland.

Oude kleding uit elkaar halen

Hamers werkt al sinds begin jaren 80 in de kledingindustrie, met eigen productievestigingen in onder meer Bangladesh. De werkomstandigheden daar zijn belabberd en met zijn bedrijf probeert hij zich daaraan te onttrekken. Hij biedt een ‘leefbaar loon’, laat taallessen verzorgen en betaalt schoolgeld zodat kinderen naar school kunnen. Na het succes met het ontwikkelproces van het gerecyclede garen besluit hij in 2018 om gebruikte en overtollige kleding in te zamelen, die ‘uit elkaar te halen’ en er vervolgens nieuw garen van te maken. “Met het idee om er in India nieuwe kleding van te laten maken.” Een vriend die actief is in de robotica stelde voor om het maakproces te automatiseren. “Zodat ik in Nederland kon gaan produceren. Vervolgens hebben we een volledig automatisch stikproces ontwikkeld.”

Laatste ontwikkelfase

De keuze voor de nieuwe fabriek viel op Etten-Leur omdat daar een bedrijfspand staat dat groot genoeg is voor alle machinerie, waaronder de tachtig meter lange spinmachine. “We bouwen de fabriek nu stap voor stap op.” De vervezellijn is al in bedrijf. De spinmachine en de toevoerlijn staan gereed. De breimachines ook, evenals een snijmachine. “Het wachten is op de automatische stikmachines. We zitten in de laatste ontwikkelfase. Dan maken we hier maandelijks volautomatisch een half miljoen T-shirts van gerecycled garen.”

Interesse van heinde en ver

Over belangstelling heeft Hamers niet te klagen. Van heinde en ver is er interesse van partijen die eenzelfde fabriek willen, maar hij houdt de meeste belangstellenden nog even op afstand. “Eerst moet het hier in Etten-Leur werken.” Hij is al wel ver om samen met de Ghanese regering aldaar een fabriek te realiseren. “Europa dumpt daar heel veel kledingafval dat daar op de stranden wordt verbrand. Verschrikkelijk.”

Financiering

Met het ontwikkelproces en het aanschaffen van de machines is veel geld gemoeid. Helaas zijn er geen subsidiepotjes voor zijn duurzame plannen, ondervond Hamers. “We financieren alles uit eigen middelen en met hulp van private, groene investeerders. REWIN onderzoekt nu of er toch nog ergens financiële steun beschikbaar is. Daarnaast brengt men ons in contact met regionale ondernemers. Ik kom niet uit de regio, dus die hulp is welkom. REWIN vond bijvoorbeeld voor ons ook al een productiebedrijf dat het fijne stof kan gebruiken dat wij afvangen in onze stoffilters.”

Terwijl Hamers de fabriek opbouwt, is zijn dochter Sally druk met het opzetten van een eigen kledingmerk op basis van de gerecyclede garens: AgainandAgain. “Stap voor stap bouwen we verder.”

In het kort: 

Circularity uit Etten-Leur

12 werknemers

Produceren kleding en textiel zonder nieuwe grondstoffen te gebruiken. Creëren een 100 % circulair en eerlijk product.

"REWIN brengt ons in contact met regionale ondernemers. Ik kom niet uit de regio, dus die hulp is welkom"

Neem contact op
Dirk van der Ven

Programmamanager Circulair Ondernemen

d.vanderven@rewin.nl
06-19 75 85 30

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant