Ondernemers en gemeente bundelen krachten
"Evenals op meer bedrijventerreinen in West-Brabant wordt ook op de Nijverhei hard gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van het bedrijventerrein. In tegenstelling tot vele andere aanpakken, kiezen wij ervoor om de uitvoering als het ware ‘op te knippen’ in kleinere delen." Ad de Hoon, procesmanager van de revitalisering van Nijverhei, is er van overtuigd dat deze zogenaamde vlekkenaanpak succesvol zal zijn: "We krijgen op deze manier beter zicht op de persoonlijke wensen en behoeften van de ondernemers in dat gebied. En kunnen dus gerichter werken aan oplossingen die echt iets toevoegen."
Onderlinge samenwerking
In februari 2005 is Ad de Hoon gestart met zijn werkzaamheden als procesmanager en een jaar later ziet hij diverse positieve veranderingen: "De belangrijkste doelstellingen zijn voor een groot gedeelte al behaald. In de eerste plaats wilden we de samenwerking tussen de bedrijven onderling verbeteren. We zijn hierbij uitgegaan van de Industriële Kring Rucphen (IKR). Deze organisatie bestond namelijk al, maar was min of meer slapende. Belangrijke zaken als statuten waren echter al geregeld. De organisatie stond dus snel. Na gesprekken met ondernemers op de Nijverhei bleek al snel dat veel ondernemers positief stonden tegenover onderlinge samenwerking. Op dit moment hebben zich al 38 ondernemers aangesloten bij de IKR. Het aantal blijft bovendien groeien."
Vlekkenaanpak van knelpunten
Naast de onderlinge samenwerking is het verbeteren van het contact met de gemeente ook een aandachtspunt. Centraal hierbij staat het opknappen van het bedrijventerrein. De Hoon: "Samen met de gemeente kijkt de IKR naar de belangrijkste knelpunten. Dit zijn vooral de slechte riolering op het bedrijventerrein en het slechte wegdek. Als gevolg hiervan is er snel wateroverlast in de openbare gebieden van de Nijverhei. Het oplossen van deze knelpunten gebeurt centraal, maar daarnaast zijn er per straat, of per blok, nog specifieke problemen. Om deze problemen in beeld te kunnen brengen en om ondernemers te betrekken bij hun eigen omgeving, zijn er inloopspreekuren. Ondernemers kunnen hun ideeën en wensen aangeven als het gaat om bijvoorbeeld de inrichting van het terrein, de openbare verlichting en de infrastructuur. Per straat worden deze ideeën vervolgens omgezet in een plan van aanpak. Naast de gemeente en de IKR zijn ook REWIN West-Brabant en de Kamer van Koophandel West-Brabant betrokken bij het project. Zij ondersteunen de IKR met raad en daad. Zorgen bijvoorbeeld voor subsidies waarmee we aan de slag kunnen en bewaken de voortgang van het project."
Uitbreiding taken en werkgebied
Dat de IKR springlevend is, blijkt uit het feit dat er al weer tal van nieuwe plannen gemaakt zijn. Zo willen de aangesloten ondernemers ook op andere terreinen samenwerking opstarten, onder andere op het gebied van beveiliging en afvalinzameling. De Hoon: "De Ondernemers ervaren nu al de voordelen die samenwerking oplevert en willen dit graag uitbreiden. Door gezamenlijk producten en diensten af te nemen, ontstaat een financieel voordeel." Ook op kwantitatief niveau wordt aan de weg getimmerd door de IKR. "Nu zijn ongeveer 80% van de aangesloten ondernemers gevestigd op de Nijverhei, maar de IKR wil graag dat er meer ondernemers van buiten het bedrijventerrein aansluiting zoeken. Ook voor overleg en contact met andere ondernemersverenigingen staat de IKR open. De ondernemers zien de vooruitgang op de Nijverhei al gestalte krijgen en dit heeft een positief effect op de bereidheid tot verdere samenwerking," besluit Ad de Hoon.
NV REWIN West-Brabant en Kamer van Koophandel West-Brabant werken aan het verbeteren van de kwaliteit van West-Brabantse bedrijventerreinen. Meer informatie over het gezamenlijke programma vindt u op www.rewin.nl onder het kopje ‘regionale projecten’.