Subsidies voor innovaties
Internova Products en Braintech Infra: OP Zuid subsidie geeft mooie steun bij innovatie! |
Internova Products is dag in, dag uit bezig met het ontwikkelen en produceren van innovatieve producten. Braintech Infra is een vrij traditioneel bedrijf dat o.a. gasdrukregelstations in West-Brabant beheert en onderhoudt. Beide partijen zijn nu echter samen bezig met het ontwikkelen van nieuwe toepassingen voor Braintech Infra. “Normaal gesproken zouden wij elkaar nooit zijn tegengekomen, omdat we in totaal verschillende markten werkzaam zijn,” bekent Rien Bakx, directeur van Braintech Infra, “maar gelukkig zijn we met elkaar in contact gekomen, want nu kunnen wij wel gebruik maken van de kennis van Internova. En die blijkt zeer waardevol te zijn voor ons!”
“Internova Products ontwikkelt en produceert al jaren innovatieve producten voor o.a. de beveiligingsmarkt en de health care. Een van onze specialisaties betreft het onderhoud op afstand. Dat wil zeggen dat wij producten bedenken en maken waarmee je op een computer kunt zien of 50 kilometer verderop een slot vervangen moet worden of dat bijvoorbeeld de verlichting van een terrein nog wel goed werkt. We maken hierbij gebruik van video en audio,” vat Ron van Lieshout van Internova de werkzaamheden samen. “Omdat we op afstand data kunnen verzamelen, hoeft een onderhoudsmonteur niet naar de installatie toe om inspecties uit te voeren. Op basis van de gegevens kunnen wij precies aangeven wanneer de monteur in de auto moet stappen, welke werkzaamheden hij moet uitvoeren en welke materialen hij daarvoor moet meenemen. Dit bespaart reistijd en kosten en zorgt voor minder milieuvervuiling!”
Selfsupporting installatie
In het bedrijf van Rien Bakx zijn tientallen onderhoudsmonteurs werkzaam. Samen zorgen zij voor het aanleggen en onderhouden van bijvoorbeeld water- en elektriciteitsnetwerken en de infrastructuur voor gasdistributie. “Belangrijk hierbij is het periodiek controleren van de zogenaamde gasdrukregelstations. Indien nodig voeren wij onderhoud, aanpassingen, of vervangingen uit. Het is daarvoor wel essentieel dat onze monteurs naar de stations toe rijden. Voorlopig dan nog tenminste, want via NV REWIN West-Brabant zijn we in contact gebracht met Internova. Door hun kennis en producten te combineren met onze wensen ten aanzien van de benodigde informatie over onze stations, kunnen we over een tijdje op afstand bepalen of een onderhoudsmonteur op pad moet gaan. Cruciaal hierbij is dat Internova een installatie heeft ontwikkeld die draadloos kan werken. Er is geen aparte stroomvoorziening nodig en dat is essentieel, want in de omgeving van gasdrukregelstations is niet altijd elektriciteit aanwezig.”
Rien Bakx (Braintech Infra) en Ron van Lieshout (Internova products) zien toekomst in gezamenlijk innoveren
Fotografie: Nick Franken
Preventief beheer en onderhoud
Internova en Braintech Infra zijn niet de enige partijen die elkaar gevonden hebben. T-Mobile, Avans Hogeschool en Castbasics (producent van o.a. software en webapplicaties) hebben zich ook aangesloten bij het project. Ron van Lieshout legt uit waarom: “Voor Braintech is het belangrijk om een aantal zaken te kunnen meten op afstand zoals de voordruk, de capaciteit en de temperatuur. Ook is een draadloze camera gewenst om de beveiliging rondom de installatie te verbeteren. Als we deze toepassing eenmaal hebben ontwikkeld, geproduceerd ¨¦n uitgetest, kunnen we het in combinatie met de mobiele breedbandverbindingen van T-Mobile ook voor andere toepassingen gebruiken. Avans Hogeschool zorgt voor de benodigde kennis op het gebied van o.a. datacommunicatie en videoapplicaties.”
Subsidie van OP-Zuid
Voor het project is een subsidie aangevraagd bij het Europese programma OP-Zuid. Dit is een regeling die als doel heeft om innovaties onder MKB bedrijven te stimuleren. Er zijn speciale subsidies voor individuele innovaties en innovaties in samenwerkingsverbanden tussen MKB onderling of met onderzoeksinstellingen. Het project van o.a. Internova en Braintech Infra is hier een voorbeeld van. “Voor ons als bedrijven is een subsidie natuurlijk mooi meegenomen, maar het was geen doel op zich. We ontwikkelen nieuwe producten en toepassingen omdat we er als bedrijf zakelijk voordeel in zien. De subsidie zien we als een mooie steun. Daarnaast biedt de regeling ons de mogelijkheid om in contact te komen met andere interessante partijen, zoals Avans Hogeschool, T-Mobile en Castbasics,” aldus Ron van Lieshout. Rien Bakx besluit: “Door samen innovatieve toepassingen te bedenken, helpen we elkaar om concurrerend te blijven ten opzicht van lage loonlanden. Kosten gaan omlaag, de efficiëntie omhoog en we werken milieubewust. Kortom: we investeren op allerlei manieren in onze eigen toekomst, maar ook in die van anderen!”
Ook geïnteresseerd in subsidie voor uw innovatie?
Meer info:
Maurice Vermeulen
076 – 56 46 774
m.vermeulen@rewin.nl