Sense Anywhere en LCB starten DALI-deelproject rond COVID-19 vaccin-logistiek
De sensoren die monitoren of vaccins koud genoeg opgeslagen blijven, worden over de hele wereld gedistribueerd vanuit het magazijn van dit bedrijf. De feloranje temperatuurmeters van SenseAnywhere registreren tot ver na de komma de temperatuur van de ruimtes waar het Pfizer-vaccin in is opgeslagen. Iedere vijf minuten vindt een nauwkeurige meting plaats, alles wordt bijgehouden in de cloud. Zo kan precies gevolgd worden of en zo ja, hoe lang de vaccins warmer zijn geweest dan toegestaan. Met andere woorden: of ze nog wel te gebruiken zijn.
Unieke expertise
SenseAnywhere is uniek op dat vlak. Er zijn meer bedrijven die dergelijke meettemperatuur leveren, maar het geautomatiseerd meten van zulke lage temperaturen; dat kan niet iedereen. De meetkastjes worden allemaal ingeregeld in het lab van SenseAnywhere. Voor het goed kalibreren van de sensoren worden de stalen meetstaafjes achttien uur lang ondergedompeld in een bad met een speciale vloeistof, steeds honderd per keer.
Emile Coumans, manager Calibrations & Compliance van SenseAnywhere: “Met die enorme vraag draaien we constant door, we maken dagen van 18 uur. We hebben er intussen meer dan 3.000 uitgeleverd, over de hele wereld. Soms moet ik ’s nachts om 01.00 uur nog een keer naar kantoor om een nieuwe batch in de vloeistof te zetten. Heftig, ja, maar ik krijg er ook weer energie van. Dat zo’n klein bedrijf als het onze helpt bij het bestrijden van zo’n wereldwijd probleem… ja, dat maakt me trots.’’
Vervolgtraject: applicatie levensloopmonitoring van producten
De opgedane ervaring rond COVID-19 zet SenseAnywhere nu in voor een vervolgtraject. Het bedrijf is partner in DALI (Data science voor Logistieke Innovatie) en gaat binnen dat project een software-applicatie ontwikkelen waarmee op basis van (universele) sensordata de levensloop van producten wordt gemonitord, van productielocatie tot gebruik. Dit doen ze samen met Logistiscs Community Brabant (LCB). Door het toepassen van een ‘degradatiecoëfficient’ kan de kwalitatieve levensduur systematisch, nauwkeurig en op elk gewenst moment worden bepaald. Die coëfficient wordt berekend aan de hand van omgevingsomstandigheden van het product en de duur van de levensloop.
Deze applicatie zal in eerste instantie worden gebruikt bij de bovengeschetste vaccinmonitoring. In de toekomst kan de techniek breder worden ingezet, o.a. voor medicijnen, levensmiddelen en alle overige producten die onderhevig zijn aan degradatie door tijd en omgevingsomstandigheden.
Cold chain
Hier komen we op het terrein van de ‘cold chain’ (koudeketen), een temperatuurgecontroleerde supply chain. Een cold chain is een ononderbroken reeks van gekoelde productie-, opslag- en distributieactiviteiten, samen met bijbehorende apparatuur en logistiek, die de kwaliteit behouden via een gewenst laagtemperatuurbereik. Het wordt gebruikt om bv. verse landbouwproducten, vis en zeevruchten, diepvriesproducten, fotografische film, chemicaliën en farmaceutische producten te bewaren, de levensduur te verlengen en de houdbaarheid ervan te verzekeren.
Dergelijke producten worden tijdens transport en tijdelijke opslag ook wel cool cargo genoemd. Met name adequate koeling is cruciaal om kwantitatieve en kwalitatieve voedselverliezen te voorkomen. Van producten die gekoeld bewaard moet worden, wil je in de gehele supply chain weten hoe het temperatuurverloop is geweest.
West-Brabant kent een mooie club bedrijven die actief zijn in de cold chain. Denk aan Frigo Breda, Lineage Logistics in Bergen op Zoom (onlangs in het nieuws: De grootste vrieskist van Europa staat in Bergen op Zoom en ligt vol friet, ijsjes en koekjes) en Ardo in Zundert.
bron deels: BNDeStem