SeaBioComp – Ketenworkshop 3D printing in (natte) infrawerken

Verdiepende sessie in 'demonstrator'haven Werkendam volgt

Op 30 september organiseerde het Interreg 2Zeeën-project SeaBioComp een ketenworkshop over toepassingen van diverse biobased materialen in 3D printen. In samenwerking met Rijkswaterstaat, in Delta Agrifood Business in Bergen op Zoom. De workshop vormde het ochtendprogramma van Natural Fibertastic 2021: hét event voor en door pioniers in circulair biobased infrawerken.

Inhoudelijke discussies

Aan de workshop “Hout, industriële hennep en 3D printing in (natte)infrawerken” deden 20 actoren uit de gehele keten in deze werkgebieden mee. Het programma bestond uit sprekers en een rondleiding. Met de deelnemers werden inhoudelijke discussies gevoerd op de thema’s grondstoffen, hout en industriële hennep, innovatieve 3D-printing (thermoplastische composiet) en applicaties/demonstrators.  

Belang van transparantie

Uit de workshop bleek dat transparantie naar het publiek in de herkomst van biomassa, anders dan certificering, steeds belangrijker wordt. Rijkswaterstaat belichtte diverse aspecten van het verwaarden van hout en de afstemming van behoefte en aanbod via een modelmatige aanpak. Naast CO2 wordt er op termijn ook gekeken naar  landgebruik en biodiversiteit.  

SeaBioComp

Hennep als rotatiegewas

IBPM informeerde de aanwezigen over de mogelijkheid van industriële hennep als bv ‘rotatiegewas’ voor akkerbouwers en veehouders. Via een economische onderbouwing bleek dat de jaarlijkse opbrengst voor de agrarisch ondernemer in principe  beter dan  die van bv. hout na 20 of 50 jaar. Mogelijk moet langdurige houtproductie hand in hand gaan met die van seizoensvezels, zo kan er in de grote materiaalbehoefte worden voorzien.

3D-geprinte toepassingen voor natte infra

Poly Products ging in op 3D-geprinte biobased composieten, natuurvezels en polymeren. Hiermee ontstaan toepassingen die ook voor de natte infra verder onderzocht gaan worden. Bij voorkeur demonstreren zij de applicaties in een pilotomgeving, en monitoren ze die in de tijd. Tijdens de workshop werd de afspraak gemaakt om een verdiepende sessie te organiseren rondom de ‘demonstrator’-haven Werkendam (gemeente Altena). Hier kunnen meerdere circulaire bio-gebaseerde producten in samenhang elkaar versterken.

De workshop werd afgerond met een rondleiding door het Kunststoffen Applicatie & Training Centrum (KATC).

Meer weten?

Wil je meer weten over SeaBioComp? Neem contact op met Esther Stapper via mail of tel. 06 44 348 214.

Esther Stapper

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant