Samenwerken voor een bredere business case

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

Laurierteler Gova en plantenkweker Special Plant zijn allebei toonaangevend in hun niche. Gova is de grootste laurierteler van Europa. Special Plant is specialist in de gaultheria-plant. Onvermijdelijk gevolg van de teelt is in beide gevallen een reststroom van snoeiafval en uitval. Samen onderzoeken ze nu of ze die reststromen kunnen verwaarden. “Het unieke is dat wij dat zelf doen en zelf in the lead zijn”, zegt Charl Goossens van Gova.Het onderzoek draait om drie zaken: welke inhoudsstoffen zitten er in de planten, hoe kun je die er het beste uithalen en hoe kun je ze vermarkten. Met name op het tweede en derde aspect zijn er veel vragen te beantwoorden.

Andere taal
“Er zijn onderzoeken genoeg”, zegt Johan Jansen van Special Plant Zundert. “Maar die gaan vooral over de inhoudsstoffen, terwijl je businesscase leidend is. Je moet wel weten hoe de markt eruit ziet.” Zes jaar geleden startte Jansen zijn eerste onderzoeken naar inhoudsstoffen in de planten, of eigenlijk: het snoeiafval ervan. “We weten hierdoor al meer dan anderen, maar nog steeds is het moeilijk om tot een businesscase te komen. Als je bijvoorbeeld met de voedingsmiddelensector in gesprek gaat, dan kom je in een andere wereld terecht. Die taal spreken wij niet.”

Ontmoeten
Het onderzoek gaat over drie plantgroepen: laurier, gaultheria (bergthee) en stevia, want steviakweker Lommerse Breeding is ook betrokken. De drie bedrijven ontmoetten elkaar op een bijeenkomst van LIB (Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant), waar ook REWIN aanwezig was. Charl Goossens van Gova: “Johan had al wat proeven gedaan en was twee stappen verder dan wij. De inbreng van Lommerse is ook belangrijk, omdat zijn product al in de voedingsmiddelenindustrie wordt gebruikt. Die kennis is van waarde voor ons.”

Laagdrempelig
De rol van LIB en REWIN is belangrijk bij het vinden van samenwerkingspartners, zeggen Jansen en Goossens. Jansen: “Zelf een partner vinden is lastig. LIB en REWIN brengen bedrijven op een laagdrempelige manier bij elkaar. Daarnaast moet je wel een klik hebben. Door samen aan de slag te gaan, komt de gang er weer in.” Goossens: “Het was een katalysator om er mee verder te gaan.” REWIN hielp ook met het contact leggen met een lab dat de inhoudsstoffen analyseert en het deels financieren van het haalbaarheidsonderzoek.

Bredere businesscase
Goossens: “Wij zijn laurierspecialisten. Johan weet alles van de gaultheria. Je bent er de hele dag mee bezig en je ziet innovatiekansen. Met die kennis, gedrevenheid en inspiratie kunnen wij een innovatietraject op dit gebied beter leiden dan een groot bedrijf, waar het maar een ingrediënt is. Je moet ook aan de basis beginnen: wat zit er in je plant en wat gebeurt er als je gaat ‘brouwen’? Maar hoe pak je het aan? Ik ben begonnen door wat laurier in een fles alcohol te stoppen. Dat is het: je moet het tastbaar maken. Dat zorgt voor inspiratie. Door samen te werken versterk je elkaar in het proces. Samen proberen we zo iets te vinden dat onze inhoudsstoffen breder inzetbaar maakt, waardoor ook de businesscase breder wordt.”

Er zijn al dertig mogelijke toepassingen geïdentificeerd, waarvan er twintig commercieel interessant zijn. Uit concurrentieoverwegingen willen de heren niet exact zeggen welke, maar in grote lijnen gaat het om toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie, de farmaceutische industrie, in cosmetica en in gewasbescherming. Goossens: “Onze plannen zijn groter dan dit project. Waarom kunnen we geen eigen laboratorium of fabriek hebben? Of met meer planten dan met de huidige drie soorten? Met een breed toepasbare methode kunnen we met elkaar innovaties naar de markt brengen.”

Meer weten? Neem contact op met Marc-Paul van Halderen.

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant