Risicokapitaal vraagt om goede matchmaking
Het regelen van (risicovolle) financiering voor een ontwikkeltraject draait vooral om 'matchmaking'. REWIN bracht eerder dit jaar de Ossendrechtse ondernemer Corné Ooms van ASM en informal investor Anton Nuijten bij elkaar.
Ooms ontwikkelt samen met vijf partners een volautomatische aspergeoogstmachine. Het ontwikkeltraject loopt al een jaar of tien. Dat lijkt lang, maar valt mee als je je realiseert dat het aspergeseizoen maar twee of drie maanden duurt. Ooms: "Ieder jaar doen we een fase in het proces." In 2010 ontving het project de Herman Wijffels innovatieprijs en sinds een paar jaar is er een werkend prototype. Een machine om asperges te oogsten is pure noodzaak, volgens Ooms. "De arbeidskosten stijgen, terwijl de prijs van de asperges niet meestijgt. Op de lange termijn heb je dan geen bestaansrecht meer."
Welk type?
De aandeelhouder die de machine zou bouwen, besloot vorig jaar om te stoppen. Ooms: "Het bedrijf verlegde de focus naar de medische sector en daar passen landbouwmachines niet bij. Dus moesten we op zoek naar een nieuwe partner." Ooms kwam in contact met financieel adviseur Michael Bakker van REWIN. Ooms: "Michael deed een scan om te onderzoeken welk type aandeelhouder we zochten. We zitten in een specifieke sector en daar moet je een aandeelhouder zoeken die erbij past. Je moet niet alleen kijken naar die zak met euro’s, maar ook naar de mens. Er moet wel een klik zijn."
Rendement
Bakker vond in zijn netwerk Anton Nuijten die zelf 24 jaar een agrarisch bedrijf met veel machines had. "Met de affiniteit zat het dus wel goed", glimlacht de informal investor. Waarom is hij er ingestapt? "Natuurlijk speelt het rendement een beetje mee, maar het is ook leuk om iets nieuws te ontwikkelen en samen een bedrijf op te zetten." Het concept (met behulp van een camera asperges detecteren en vervolgens volautomatisch oogsten) werkt, maar de machine is nog niet helemaal af. "Het oogstpercentage moet nu naar 98 procent. Er zit dus een afbreukrisico in als het niet lukt", zegt Nuijten. Ooms: "De komende periode proberen we die laatste stap te zetten. Het is een nichemarkt. Als het mis gaat, ben je alles kwijt." Nuijten: "Daarom is het voor een bank ook te risicovol, zeker in deze tijd."
Änton Nuijten (links) en Corné Ooms (midden)
Meer dan geld
"De ideale investeerder is degene die niet alleen investeert, maar die ook het project een fase verder helpt", zegt Bakker. In dit voorbeeld is dat perfect gelukt, onderstreept hij. "Ik inventariseer eerst welke competenties aanwezig zijn bij de ondernemer en welke hij mist. Soms is er meer nodig dan alleen geld." Vervolgens zoekt Bakker in zijn netwerk een geschikte investeerder en breng dan beide partijen bij elkaar." Nuijten: "Het moet een en-en verhaal zijn. Innovatie is mensenwerk, het moet bij elkaar passen, complementair zijn. Als je wilt samenwerken alleen op basis van de spreadsheets, moet je het niet doen."
Samen met andere Brabantse partijen, waaronder Starterslift en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij zet REWIN momenteel een uitgebreid netwerk van informal investors op.