Provincie investeert 1,5 miljoen in versnelling eiwittransitie
Brabant wil dé hotspot worden voor het ontwikkelen van nieuwe voedseltechnologieën zoals kweekvlees, mycoproteïnen of het winnen van eiwitten uit algen of bacteriën. De provincie investeert 1,5 miljoen euro om samen met partners, waaronder REWIN, deze ontwikkeling te versnellen.
Koploperspositie
Een van de grote uitdagingen van de toekomst is de verduurzaming van de voedselketen. Om dit optimaal te laten slagen is innovatie erg belangrijk. In de hele keten: in de voedselverwerking, maar ook daarvoor (bij de boer) en daarna (retail en consument). Brabant heeft een goede kennispositie en industriële basis om hier een koploperspositie in te pakken. De provincie werkt de ketenverduurzaming uit in de Uitvoeringsagenda Landbouw en Voedsel. Een van de instrumenten hierin is de innovatiecoalitie: een groep innovatieve bedrijven, kennisinstellingen en andere relevante partners, die met steun van de provincie samen aan de slag gaat.
Innovatiecoalitie voor procestechnologie
De innovatiecoalitie ‘Toekomstbestendig Ecosysteem Eiwittransitie Brabant’ focust zich op procestechnologie. Dit zijn manieren om voedsel te verwerken om nieuwe voedselproducten te kunnen maken, zoals fermenteren, extraheren, distilleren en milde conservering.
Broedplaatsen in (West-)Brabant
Brabant heeft voorname fieldlabs rondom procestechnologie binnen de provinciegrenzen. Fieldlabs zijn ‘broedplaatsen’ waar bedrijven en kennisinstellingen samen nieuwe technologie en productiemethoden onderzoeken en ontwikkelen. Dit zijn onder andere Green Protein Excellence Center (GPEC) in Steenbergen, Delta Agrifood Business (DAB) in Bergen op Zoom en Food Tech Brainport in Helmond. REWIN is een van de initiatiefnemers van DAB.
Voedseluitdagingen van de toekomst
Bedrijven in de sector zijn enthousiast over de samenwerking:
“Procestechnologie stelt ons in staat hoogwaardige stoffen uit gewassen en agrarische reststromen te halen. Stoffen die vervolgens weer tot nieuwe en gezonde voedselproducten leiden. Voor ons als ondernemer biedt dit Brabant-brede ecosysteem mooie kansen om samen met de andere fieldlabs en bedrijven aan de voedseluitdagingen van de toekomst te werken.”
Charl Goossens | directeur Valorisatielab Reststromen Tuin & Akkerbouw (VARTA BV) | gevestigd in Delta Agrifood Business
De provincie wil open innovatie en samenwerking tussen deze broedplaatsen stimuleren. Concreet gebeurt dat door te investeren in capaciteit en apparatuur in deze locaties. Door de fieldlabs met elkaar te verbinden, beschikt Brabant over een compleet R&D pakket rondom procestechnologieën
Partners in ‘Toekomstbestendig Ecosysteem Eiwittransitie Brabant’: provincie Noord-Brabant, REWIN, Agrifood Capital, BOM en Brainport Development
Jonica de Bruijn
Programmamanager Plantbased Ondernemen