Plantbased Ondernemen
Uitdaging maar vooral kansen
In de nieuwe, duurzame(re) economie gebruiken we hernieuwbare biomassa – bv. gewasresten – en ontwikkelen/telen we specifieke gewassen voor de productie van voedsel, energie, chemicaliën en materialen. De overgang naar zo’n economie is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Maar de noodzaak van die transitie staat niet meer ter discussie. Want: de klimaatverandering en milieuverontreiniging, de armoede, het door bevolkingsgroei toegenomen verbruik van grondstoffen uit aardolie, en de eindigheid van deze grondstoffen en olievoorraden.
We moeten dus onze grondstoffenbasis voor de productie van voedsel, chemicaliën, energie en materialen zien uit te breiden en aan te passen. Dat kan met de inzet van (nieuwe) plantaardige grondstoffen. Die plantbased economie kan bovendien nieuwe banen en zelfs nieuwe industrieën creëren: nog meer voordelen voor de samenleving en de (wereld)economie.
Waarom hier?
Onze regio beschikt over excellente kennis, kunde én de innovatiekracht om wereldwijd toonaangevend te zijn in de veredeling, teelt en verwerking van gewassen. En te werken aan plantbased food en non-food oplossingen voor de grote maatschappelijke opgaven van nu. West-Brabant kan zich ontwikkelen tot een regio van plantbased gamechangers in de nieuwe economie.
En daar werken we vol energie aan!
Aanpak
Een greep uit onze activiteiten:
- we versterken de verbanden tussen alle spelers in de regionale plantbased economie. Zo initieerden we Het Plantbased Netwerk.
- we mobiliseren het al aanwezige (ondernemers)leiderschap
- we zorgen voor de uitwisseling van nieuwe kennis en kapitaal en verbeteren de toegang tot dat kapitaal
- we verbinden en ontwikkelen regionale broedplaatsen en fieldlabs
PROGRAMMA PLANTBASED ONDERNEMEN
Wil jij meedoen in de nieuwste ontwikkelingen rond Plantbased Ondernemen in West-Brabant? Neem contact op met Jonica de Bruijn. Zij helpt je graag verder.
Jonica de Bruijn
Programmamanager Plantbased Ondernemen