Kickoff ‘Plantbased Produceren voor de Bouw’

Hoe maken we plantbased en herbruikbare bouwmaterialen de nieuwe standaard?

Op donderdag 28 november vond bij ROOTZ – Business Centre Treeport een inspirerende werksessie plaats: Plantbased & Circulair Produceren in de Bouw. Dit initiatief bracht een diverse groep bouwprofessionals, verwerkers, ondernemers, beleidsmakers en kennisinstellingen samen om een belangrijk vraagstuk aan te pakken: hoe krijgen we plantbased en herbruikbare bouwmaterialen op grote schaal toegepast in de bouw?

De bijeenkomst stond in het teken van samenwerking, experimenteren en (hoe) durven opschalen. Zes opschalingsprojecten stonden centraal, waarbij we met elkaar onderzochten waar de grootste kansen én uitdagingen liggen om biobased bouwen écht toegankelijk te maken.

Op de foto zie je de ideeënmuur tijdens de kickoff van het plantbased bouwen

Zes thema’s, één doel: biobased en circulair bouwen opschalen

Na inspirerende woorden van Remco van Dessel (Treeport), Guido van Liefland en Dirk van der Ven (REWIN), en Steven Verstraeten en Margot van Es (Breda Robotics), gingen de 45 deelnemers actief aan de slag. In interactieve sessies werd input verzameld rondom zes veelbelovende opschalingsprojecten:

  • Technisch opschalen met vezelgewassen: Hoe brengen we productieprocessen naar een hoger niveau?
  • Materialen naar de markt brengen: Hoe overtuigen we de bouwsector van de voordelen van herbruikbare en plantbased bouwmaterialen
  • Certificering: Wat is er nodig om biobased materialen te laten voldoen aan de norm?
  • Korte ketens organiseren: Hoe kunnen lokale partijen elkaar versterken en efficiënter samenwerken?
  • Financiering toegankelijk maken: Hoe halen we investeringen en middelen binnen?
  • Ruimte voor opschaling creëren: Waar kunnen we deze innovaties testen en implementeren?

    Er werden verbanden gelegd tussen projecten, netwerken gedeeld en concrete actiepunten geformuleerd.

    “Er zat zoveel energie bij iedereen; het kostte weinig moeite om input op te halen. Er werden zelfs al verbanden gelegd tussen verschillende opschalingsprojecten en netwerken gedeeld. We zagen concrete oplossingsrichtingen en consortiumvorming ontstaan. Nu zijn we volop bezig met het uitwerken van de resultaten en in 2025 de start van de eerste projecten!” Romy van Mil – Programma medewerker REWIN.

De uitdagingen en kansen van biobased bouwen

De werksessie maakte duidelijk dat biobased en circulair bouwen enorme potentie heeft, maar dat er ook uitdagingen zijn. De belangrijkste knelpunten die werden benoemd:

  • Het waarborgen van constante kwaliteit van plantbased materialen.
  • De traagheid en kosten van certificeringsprocessen.
  • Het ontwikkelen van schaalbare productieketens en efficiënte productieprocessen.
  • Marktacceptatie, waarbij hogere kosten, onbekendheid en terughoudendheid in de bouwsector een rol spelen.

     

    Tegelijkertijd biedt deze fase grote kansen. Door in te zetten op samenwerking in regionale hubs en korte ketens, innovatieve financieringsmodellen te ontwikkelen en storytelling te gebruiken, kunnen we biobased en herbruikbare bouwmaterialen toegankelijk en aantrekkelijk maken. Pilotprojecten spelen daarbij een sleutelrol: ze fungeren als tastbare voorbeelden die bewijzen dat plantbased bouwen werkt en helpen om koudwatervrees weg te nemen.
Biobased bouwen

ROOTZ: dé hotspot voor biobased ontwikkelingen

De locatie van de bijeenkomst, ROOTZ op Treeport, bleek niet alleen een inspirerende plek voor kennisdeling maar ook een veelbelovende locatie voor toekomstige ontwikkelingen. ROOTZ, het praktijklab en kenniscentrum voor de boomkwekerijsector, is een plek waar innovatie en duurzaamheid samenkomen. Hier werken boomkwekers, ondernemers en onderzoekers samen aan biobased oplossingen – niet alleen voor de bouw, maar voor tal van sectoren. Voor de partijen die actief deelnemen aan de opschalingsprojecten biedt ROOTZ een ideale uitvalsbasis om innovaties te testen, prototypes te ontwikkelen en gezamenlijk op te schalen.

Samen aan de slag in 2025

De uitkomsten van de werksessie vormen de basis voor de volgende stappen. In 2025 gaat REWIN, samen met ondernemers, onderwijsinstellingen en overheden, concreet aan de slag met het uitwerken en realiseren van de opschalingsprojecten. Naast de deelnemers van 28 november worden ook andere partijen benaderd die vanuit kennis, middelen of netwerk een positieve bijdrage kunnen leveren.
 
Met projectideeën rond bijvoorbeeld plantbased studentenhuisvesting, opschaling via productiehubs, circulaire bouwsystemen en het anders organiseren van certificering in combinatie met productontwikkeling, willen we werken aan tastbare showcases die biobased en circulair bouwen de norm kunnen maken. Deze projecten bieden niet alleen praktische oplossingen, maar dragen ook bij aan een lerend netwerk waarin technologie, innovatie en kennisdeling centraal staan.

Ben jij ook een aanpakker? Doe dan mee en meld je aan.

Wil jij meedenken of bijdragen aan opschalingsprojecten? Heb je suggesties of zie je kansen binnen jouw organisatie? Laat het ons weten! Samen kunnen we de transitie naar circulair en plantbased bouwen versnellen en daarmee bijdragen aan een toekomstbestendige, circulaire en mooie bouwketen.

Neem met ons contact op via g.vanliefland@rewin.nl

Guido van Liefland

Business developer Circulair Ondernemen

g.vanliefland@rewin.nl
06-53 58 76 54

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant