BioBase4SME Innovation Biocamp 2019 in Hoeven – terugblik
BioBase4SME organiseerde begin mei haar derde Innovation BioCamp, een boot camp for start-ups. Deze keer was West-Brabant (na twee edities in Engeland) plaats van handeling. Voormalig klooster Bovendonk in Hoeven was in mei een week lang de thuisbasis voor 19 start-ups. Hier leerden ze hoe ze hun innovaties optimaal kunnen commercialiseren. Het Innovation BioCamp werd georganiseerd door het Britse cluster van BioBase4SME, BioVale en REWIN, als onderdeel van dit Interreg NWE project.Van dit intensieve 'boot camp' voor start-ups in de biobased economie is een videoverslag gemaakt, dat een goed beeld geeft van de inhoud, de setting en de sfeer. Bekijk zeker even deze aftermovie!
De deelnemers waren afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, België en dichter bij huis: Nederland. De voertaal deze week was dan ook Engels. De bedrijfsactiviteiten van de start-ups besloegen het volledige spectrum aan biobased innovaties, variërend van foto reactors, crystallisatie (purificatie), bio polymeren, bio compounds, koffie-afval valorisatie, hennepbeton, bio kleurstoffen, bio brandstoffen, bioraffinage, vervangers voor giftige oplosmiddelen tot zeewier.
De organisatie Skillfluence, specialisten in het trainen van ondernemers, leverde voor het Biocamp twee zeer competente trainers. De 19 start-ups kwamen zondag 5 mei samen in Hoeven en werden direct door hen aan het werk gezet: elk hun pitch doen. De rest van die dag stond in het teken van kennismaken en netwerken.
Maandagmorgen was het begin van vier dagen intensieve training op het gebied van klantwaarde proposities, het lean canvas model, obstakels voor groei, venture capital, strategische communicatie, IP en nog veel meer. De start-ups werden uitgedaagd het geleerde toe te passen op hun eigen onderneming.
Tussen de ‘lessen’ door waren er interessante lezingen door externe sprekers. Marcel van Berkel sprak over de zaken die start-ups als eerste moeten regelen, hoe eerder hoe beter. Phillipe Gabant deelde zijn ervaringen als succesvol ondernemer in de microbiologie. Benedicte O’Sullivan werkt met een jonge start-up, die nog volop in het proces zit om een succesvol bedrijf op te zetten. Haar verhaal bood zeer interessante inzichten in de worstelingen en spanning van het ondernemerschap. Charlotte Watkins vertelde hoe je je Intellectual Property kunt beschermen. Rob van der Meij, de laatste spreker, informeerde de deelnemers over alle aspecten van Venture Capital en waar zij op dat vlak rekening mee moeten houden.
tekst loopt door onder de foto’s.
Op donderdagavond waren negen ‘mentoren’ – allen experts op het gebied van ondernemen- aanwezig voor 1-op-1 gesprekken met de start-ups. Vier van de negen mentoren waren medewerkers van REWIN. De koppeling met de diverse deelnemers was zorgvuldig voorbereid, voor een optimale match en maximaal voordeel voor de start-up.
Op de laatste dag was het moment daar dat elke start-up moest pitchen voor een panel van investeerders. Hierbij konden ze al het geleerde in de praktijk brengen. Om dit nog lastiger te maken, vond dit onderdeel plaats in een echte kapel. De deelnemers moesten hierdoor behoorlijk uit hun comfort zone van de inmiddels vertrouwde trainingsruimten. Alle start-ups hadden drie minuten de tijd om hun beste pitch te geven. Vervolgens kreeg de jury, bestaande uit Rob van der Meij, Joost Waeterloos and Daniela Arrudca Costa, één minuut om vragen te stellen.
De prijs voor ‘most investable company’ ging naar Pleurette. Dit bedrijf verwaardt koffiedrab in de teelt van paddestoelen, en gebruikt het afval van de paddestoelen weer voor het maken van vegan broodsmeersels. De award voor beste pitch en start-up idee werd toegekend aan Bicomer. Bicomer gebruikt bacteriën om een rode kleurstof te maken, die gebruikt wordt in verschillende voedingsmiddelen.
Door het enthousiasme en de enorme inzet van de deelnemers, trainers, mentoren en iedereen achter de schermen was het Nederlandse BioBase4SME een groot succes!