Nieuwe kalkzandsteenfabriek op Weststad
MAKZ Kalkzandsteen start kalksteenfabriek van 20 miljoen op bedrijventerrein Weststad in Oosterhout. Totaal 30 nieuwe arbeidsplaatsen. |
Nieuwe kalkzandsteenfabriek van 20 miljoen op bedrijventerrein Weststad in Oosterhout.
Totaal 30 nieuwe arbeidsplaatsen
Recent heeft de directie van MAKZ Kalkzandsteen BV besloten om op het industrieterrein Weststad 3 in het West-Brabantse Oosterhout een nieuwe, grootschalige kalkzandsteenfabriek op te richten. Een moderne fabriek die met de modernste technologie in diverse maten, soorten en gewichten kalkzandsteen voor de woning- en utiliteitsbouw gaat produceren. De fabriek gaat starten met een capaciteit van ca. 5.000 woningen per jaar om dit vervolgens in fasen uit te bouwen. In de markt is dit een relatief kleine fabriek, wat als voordeel heeft dat er soepel ingespeeld kan worden op de wensen van de klant.
Initiatiefnemer is de heer Ger Jansen – een goede oude bekende in de kalkzandsteensector – die een joint venture met Martens Beton uit Oosterhout is aangegaan. De fabriek wordt op een terrein van ca. 6 ha gerealiseerd. De investering is goed voor ruim 20 miljoen euro en biedt direct en indirect werkgelegenheid aan ruim 30 personen. In het eerste kwartaal van 2007 zullen de eerste stenen van MAKZ BV kalkzandsteen het tasveld verlaten.
Natuurlijke (kalk)zandsteen wordt van oudsher als bouwsteen gebruikt. Vele historische gebouwen zoals in een ver verleden de tempel van Salomon en in een meer recenter verleden de basiliek van Maastricht, de kathedralen van Antwerpen, Brussel en Gent en de latere profane gebouwen zoals het Heidelberger slot en de stadhuizen van Brussel, Leuven, Middelburg, zijn hiervan vandaag nog de (stille) getuigen. Klassieke voorbeelden uit de antieke wereldarchitectuur die gedurende eeuwen de tand des tijds hebben doorstaan, vormen een prachtig bewijs van de degelijkheid van kalkzandsteen.
Industriele productie van kalkzandsteen
100 Jaar geleden werd de kalkzandsteen als het ware opnieuw uitgevonden. Men had namelijk een manier gevonden om op industriele wijze het natuurlijk ontstaansproces van de kalkzandsteen te imiteren en niet te vergeten te optimaliseren. Waar in de natuur het ontstaan van kalkzandsteen honderden jaren duurt, wordt in de fabriek zand en kalk gemengd, onder hoge druk in de gewenste vorm geperst om vervolgens onder stoomdruk in zogenaamde autoclaven in enkele uren de uiteindelijke hardheid en druksterkte te krijgen. Met de productie van de kalkzandsteen heeft het produkt verder aan waarde gewonnen, want de fabrieksmatige productie garandeert een constante kwaliteit tegen een redelijke prijs. Op alle aspecten voldoet de kalkzandsteen aan de steeds strengere wordende eisen zoals draagkracht, thermische en akoestische isolatie, esthetiek, maatvastheid, verwerkingsgemak, brandweerstand en niet in de laatste plaats milieu en gezondheid.
Nieuwe toepassingen
De kalkzandsteen heeft in de woning en utiliteitsbouw dan ook een grote vlucht genomen en is niet meer weg te denken in de bouwsector. Jaarlijks wordt een hoeveelheid kalkzandsteenproducten ten behoeve van de bouw geleverd die gelijk is aan een halfsteens muur van 6 meter hoog rondom Nederland, de Noordzeekust meegerekend.
Het product kent vele voordelen. Met afmetingen van 65 cm hoog en 100 cm breed bijvoorbeeld kan het bouwproces veel sneller worden gevoerd, terwijl de bouwkosten vanwege de snelheid, minder stootvoegen en lager lijmgebruik kunnen worden gereduceerd. Bouwkranen en stellingen kunnen worden gemist, want een kleine stelmachine is voldoende die vervolgens ook nog bijdraagt aan een arbeidsvriendelijkere werkwijze.
Groeiende afzetmarkt
Met het perspectief dat de woningmarkt vooralsnog sterk zal blijven groeien en de verwachting, dat de kalkzandsteen marktaandeel zal blijven veroveren bestond de idee om een nieuwe kalkzandsteenfabriek op te richten. Die wens werd nog eens versterkt door het feit, dat de kalkzandsteen vanwege zijn volume gevoelig is voor transportkosten. Dat maakt het noodzakelijk dat binnen een bepaalde (geografische) straal dergelijke fabrieken moeten kunnen opereren om aldus een concurrerende prijs te kunnen bieden. Zuid-West-Nederland was met het opheffen van de kalkzandsteenfabriek van Boudewijn in Ossendrecht plotsklaps een grote witte vlek geworden en dus mede aanleiding om in Zeeland of Noord-Brabant een dergelijke nieuwe fabriek op te richten.
Bemiddeling REWIN
Omdat het opzetten van een nieuwe kalkzandsteenfabriek een veelomvattend project is, was de heer Ger Jansen op zoek naar een geschikte locatie en mogelijke financiele participanten en een joint-venture kandidaat. De regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant heeft hiervoor bemiddeld. Na een brede orientatie is een joint venture tot stand gekomen tussen de heer Ger Jansen en de Koninklijke Martens Betongroep uit Oosterhout.
De samenwerking houdt onder meer in dat de fabriek gebouwd wordt op het industrieterrein van Martens. Hierdoor kan er gebruik gemaakt worden van de bestaande kade en losinstallatie voor de aanvoer van productiezand.
Met de bouw van de fabriek is tevens sprake van een nieuw logistiek concept. Bestaande fabrieken zijn gebouwd bij de zandwinning en liggen hoofdzakelijk in Oost-Nederland. Het zand wordt locaal gewonnen en het eindproduct wordt over grote afstand met vrachtauto’s naar de markt gebracht. MAKZ zal haar grondstoffen per schip aanvoeren (enorme milieubesparing) en de eindproducten in de markt zelf produceren. Oosterhout is daarvoor de perfectie locatie: prima ontsluiting per weg en over water.
Initiatiefnemer en directeur van MAKZ kalkzandsteen B.V., de heer Ger Jansen, voorziet voor zijn nieuwe bedrijf een rooskleurige toekomst. "De bouw groeit in bouwvolume en met deze nieuwe fabriek zijn we in staat om binnen de gewenste straal de markt optimaal te bedienen. De locatie Oosterhout ligt in dit opzicht centraal en strategisch. Dat geeft ons een niet te verwaarlozen kostenvoordeel".
Ook zijn compagnon, de heer John Martens steekt niet onder stoelen of banken dat deze toevoeging aan de Martensgroep een welkome is. "Wij kunnen in combinatie met onze andere bedrijven een stuk synergie en symbiose bewerkstelligen,waarvan alle bedrijven binnen de Martensgroep kunnen profiteren. Denk aan gezamenlijke inkoop, gebruikmaken van hetzelfde distributienetwerk enz. enz. Schaalgrootte geeft schaal- en kostenvoordelen en deze nieuwe poot zal de positie van de Martensgroep zonder twijfel verder kunnen versterken".
Wethouder roemt werkgelegenheidseffect
De wethouder Yves de Boer, verantwoordelijk voor economische zaken in de gemeente Oosterhout, die het officiele startsignaal voor de bouw gaf, voegt toe "De nieuwe fabriek lijkt in de eerste plaats interessant is vanwege het werkgelegenheidsperspectief. Daarnaast blijkt het creeren van het bedrijventerrein Weststad aan het Wilhelminakanaal een goede keus geweest te zijn,want dat blijkt in de praktijk toch nieuwe interessante en in dit geval ook innovatieve investeringen te bieden. Oosterhout heeft van oudsher een sterke positie in de maakindustrie voor de toelevering van de bouw. En dat wordt met de komst van MAKZ kalkzandsteen B.V. alleen maar versterkt. De stad Oosterhout blijkt nog steeds in staat te zijn om productie-investeringen aan te trekken. Investeringen die met een hoge multiplier en dank zij innovatieve toepassingen een veel groter werkgelegenheidseffect geven".
Start productie begin 2007
Alle benodigde milieu- en bouwvergunningen zijn inmiddels verstrekt en inmiddels is MAKZ begonnen met het aantrekken van personeel. Naast de geeigende kanalen gebeurt dat ook via de website www.makz-kalkzandsteen.nl.
Het is de bedoeling dat in het eerste kwartaal van 2007 de eerste stenen geproduceerd gaan worden.
NV REWIN West-Brabant
29 september 2006
Voor meer informatie:
Dhr. G. Jansen MAKZ kalkzandsteen B.V. 06-53210647
Dhr. Cees Nuijten NV REWIN West-Brabant 06-53332270