Nieuwe gipskartonplatenfabriek Oosterhout
Recent is door de directie van de Koninklijke Martens Groep (sinds 1881) besloten om op het bedrijvenpark Weststad in het West-Brabantse Oosterhout een nieuwe, grootschalige gipskartonplatenfabriek op te richten. In ruim 120 jaar heeft Martens samen met zijn medewerkers een uitermate sterke groei gekend en heeft zich als producent van beton- en kunststofproducten een marktleiderspositie weten te verwerven in de grond-, weg- en waterbouw en de doe-het-zelf branche.
Een gipskartonplatenfabriek die volgens the state of the art en dus met de modernste technologie in diverse maten, soorten en gewichten gipskartonplaten voor de woning- en utiliteitsbouw gaat produceren. De fabriek gaat starten met een capaciteit van een tiental miljoen m2 gipskarton platen op jaarbasis om dit vervolgens in fasen uit te bouwen. Twee Initiatiefnemers hebben hun businessplan door een bemiddeling van de regionale ontwikkelingsmij. NV REWIN West-Brabant overgedragen aan de (succesvolle) Koninklijke Martens groep uit Oosterhout. De (moderne) fabriek zal op een terrein van ca. 6 ha worden gerealiseerd en moet begin 2010 operationeel zijn. De investering is goed voor tientallen miljoenen euro’s en biedt direct en indirect werkgelegenheid aan ruim 75 personen. In de eindfase zal dit aantal kunnen uitgroeien naar ruim 130 directe en indirecte werknemers!
Gipskartonplaten
Gips is een natuurproduct en is een mineraal, dat al duizenden jaren als ruwe grondstof gedolven wordt. Over de gehele wereld wordt het gebruikt voor het fabriceren van gipsproducten o.a. gipskartonplaten. In de afgelopen 50 jaar is de gipskartonplaat uitgegroeid tot een van de meest gebruikte constructiemateriaal voor de afwerking van binnenmuren en plafonds voor kantoren en woningen. Daar waar de baksteen er 1000 jaar over heeft gedaan om zijn huidige plaats in de markt te veroveren, heeft de gipskartonplaat in 50 jaar tijd een volwaardig alternatief uitgebouwd. Gipskartonplaten zijn bestemd voor de binnenafwerking, zowel voor nieuwbouw als voor renovatie. Ze zijn samengesteld uit een kern van gips, omhuld met speciaal karton. De platen onderscheiden zich door hun samenstelling en door de vorm van hun zijkanten. De specifieke voordelen van gips, zoals brandveiligheid, akoestische isolatie, flexibiliteit en warmtegevoel, doen professionals en doe-het-zelvers resoluut kiezen voor gipskartonplaten en –systemen.
De gipskartonplaat heeft de afgelopen jaren dan ook een grote vlucht genomen en is niet meer weg te denken in de bouwsector. Gaandeweg heeft het product vroegere toepassingen als de traditionele steen verdrongen. Het product kent vele bouwvoordelen zoals snel en droog verwerken.
Gestage groei
Enkele cijfers……. De Europese markt voor gipskartonplaten is in Europa de afgelopen jaren gestaag gegroeid tot een huidig niveau van ruim boven de 1000 miljoen m2. De afgelopen 10 jaar is de markt met gemiddeld 3% gegroeid. Deze groei heeft zich in alle deelmarkten evenredig ontwikkeld. Deze groei werd veroorzaakt door de aantrekkelijkheid van gipskartonplaten als bouwmateriaal, maar vooral door verbreding van de toepassing (badkamer gebruik, betere afwerkingmogelijkheden) en door de toenemende vraag naar duurzaam bouwen. De huidige markt in de landen, waarin de Koninklijke Martensgroep actief wordt ziet er dan ook goed uit. De prognoses zijn dat dit beeld in de eerstvolgende jaren aanzienlijk zal stijgen en dat wederom ten faveure van de gipskartonplaat. Facetten als lage kosten, efficiënte toepassing, flexibel en goede isolatie zijn daarbij de sleutelwoorden.
Met het perspectief dat de bouwmarkt vooralsnog sterk zal blijven groeien en de verwachting, dat de gipskartonplaat marktaandeel zal blijven veroveren bestond de idee om een nieuwe gipskartonplatenfabriek op te richten.
Keuze voor Oosterhout
De initiatiefnemers hebben zich in Nederland breed georiënteerd en werden na bemiddeling van de regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant in contact werden gebracht met de Koninklijke Martens Groep in Oosterhout. In beginsel leken er mogelijkheden om via de Koninklijke Martens groep een pasklaar en financierbaar businessplan te realiseren. Rewin West-Brabant had al eerder een investeerder bij diezelfde groep geïntroduceerd, hetgeen leidde tot de oprichting van een nieuwe kalkzandsteenfabriek (MAKZ). Het contact tussen de initiatiefnemers van het gipskartonplaten concept en de Martens groep klikte en na veel studies en onderzoeken besloot de directie van de Martens groep recent het business plan over te nemen en tot verwezenlijking,c.q. de oprichting van een nieuwe fabriek over te gaan.
De nieuwe fabriek – met een bedrijfsvloeroppervlak van ruim 6000 m2 – wordt gebouwd op het bedrijfsterrein van de Koninklijke Martens in het West-Brabantse Oosterhout. Een locatie gelegen aan het water, waardoor het mogelijk is om grondstoffen en ook gereed product per schip aan- en af te voeren. Een comparatief voordeel, waardoor de basiskosten in ieder geval concurrerend kunnen zijn. De fabriek krijgt in eerste instantie een capaciteit van een tiental miljoen m2. Het ligt in de bedoeling om het productieproces verder uit te bouwen en gaandeweg ook de productenrange uit te breiden. Daarbij moet worden gedacht aan innovatieve toepassingen zoals speciaal brandvertragende platen, extra harde platen, vochtwerende platen en nieuwe toepassingen voor thermische isolatie.
Modernste technologie
De nieuwe fabriek zal met gebruikmaking van de modernste technieken en voorzien van de nieuwste technologische snufjes worden ontwikkeld. Het basisproductieproces start met een vloeibaar mengsel van gips, additieven en water dat op een karton wordt gespoten. Dit karton, met daarop het gipsmengsel, wordt afgedekt door een tweede kartonlaag en ondergaat een nadere bewerking in een vormtafel. De gipskartonplaten worden geleid over een transportband en op maat gesneden. Vervolgens word de gipskartonplaat gedroogd waarna het eindproduct gereed is voor toepassing.
Tijdens het proces worden grote hoeveelheden energie verbruikt en om die reden zal deze nieuwe fabriek daar waar toepasbaar gebruik maken van stroom die word opgewekt door de verschillende windmolen die op het terrein komen te staan. Verder zal er gekeken worden of het lonend is om zonne-energie om te zetten in elektriciteit of warmte die weer zijn bestemming krijgt binnen het productieproces. De Koninklijke Martens groep is zich er van bewust dat zij spaarzaam moet omgaan met energie en dat zij daar waar mogelijk gebruik gaat maken van natuurlijke bronnen zodat zij als eerste producent op de markt kunnen komen met een gipskartonplaat die het predicaat groen kan krijgen. Verder word er momenteel een studie gedaan naar de mogelijkheid om bouw en sloopafvalgips te gaan gebruiken in het productieproces wat weer het milieu kan sparen. Ook zal worden nagedacht over het plaatsen van een WKK.
Op locatie in Oosterhout maakt de Koninklijke Martens groep al gebruik van een WKK voor de bedrijven die daar gevestigd zijn.
Koninklijke H.H. Martens & Zoon b.v. bestaat uit zeven zelfstandige werkmaatschappijen in Nederland en België met haar hoofdvestiging in Oosterhout.. Samen produceren en leveren zij een breed scala aan producten en diensten, om zowel de bouw, de infra bedrijven als de Doe Het Zelf markt te bedienen. Een solide en degelijke ondernemingen die zijn sporen in de bouwmarkt ruimschoots heeft verdiend en gedurende decennia toonaangevende speler is in diverse segmenten van de bouwnijverheid.
Rooskleurige toekomst
De investeerders, de heer John Martens, directeur van de Koninklijke Martens groep en initiatiefnemers voorzien voor deze nieuwe loot een rooskleurige toekomst. ""De bouw groeit in bouwvolume en met deze nieuwe fabriek zijn we in staat om binnen de gewenste straal de markt optimaal te bedienen. De locatie Oosterhout ligt in dit opzicht centraal en strategisch. Dat geeft ons een niet te verwaarlozen kostenvoordeel. Deze nieuwe bedrijfsactiviteit is een welkome toevoeging. "Wij kunnen in combinatie met onze andere bedrijven een stuk synergie en symbiose bewerkstelligen,waarvan alle bedrijven binnen de Koninklijke Martens groep kunnen profiteren. Denk aan gezamenlijke inkoop, gebruikmaken van hetzelfde distributienetwerk, aanvoer van grondstoffen enz. enz. Schaalgrootte geeft schaal- en kostenvoordelen en deze nieuwe poot zal de positie van de Koninklijke Martens groep zonder twijfel verder kunnen versterken".
Werkgelegenheidsperspectief
De wethouder Yves de Boer, verantwoordelijk voor economische zaken in de gemeente Oosterhout voegt toe, dat de nieuwe fabriek in de eerste plaats interessant is vanwege het werkgelegenheidsperspectief. Daarnaast blijkt het creëren van het bedrijventerrein Weststad aan het Wilhelminakanaal een goede keus geweest te zijn, want dat blijkt in de praktijk toch nieuwe interessante en in dit geval ook innovatieve investeringen te bieden. Oosterhout heeft van oudsher een sterke positie in de maakindustrie voor de toelevering van de bouw. En dat wordt met de komst van deze gigant alleen maar versterkt. De stad Oosterhout blijkt nog steeds in staat te zijn om productie investeringen aan te trekken. Investeringen die met een hoge multiplier en dank zij innovatieve toepassingen een veel groter werkgelegenheidseffect geven""
Alle benodigde vergunningen zijn inmiddels verstrekt. Het ligt in de bedoeling dat begin 2009 de eerste paal wordt geslagen, zodat begin 2010 de eerste gipskartonplaten het fabrieksterrein in Oosterhout kunnen verlaten.
Breda, oktober 2008..
NV REWIN West-Brabant.
Info:
J.Martens CEO van de Koninklijke Martensgroep; 0162-422900
Y.de Boer, wethouder gemeente Oosterhout; tel. 0162-489207
C.Nuijten, acquisiteur REWIN West-Brabant, tel. 06-53332270.