Startup-parel Scentronix uit Breda zet parfumindustrie op zijn kop
Frederik Duerink staat met zijn bedrijf Scentronix op het punt een parfumconcept te lanceren dat 'de hele industrie zal veranderen'.
Start-up, scale-up; Frederik Duerinck weet niet precies hoe je de fase noemt waarin hij zich bevindt met zijn bedrijf Scentronix. Hij weet wel dat hij op een cruciaal punt is aanbeland met zijn parfumconcept dat ‘de hele industrie zal veranderen’. Er werd al 1,8 miljoen geïnvesteerd en in september is een nieuwe investeringsronde gepland.
De technologie is vrijwel klaar, aan de marketing wordt hard gewerkt en er zijn diverse beta-testen gedaan. “We stonden op het punt om naar buiten te gaan toen corona uitbrak. Er was een lancering gepland in Amerika met diverse beroemdheden. Die ging niet door.” Een tegenvaller, maar Duerinck ziet het maar als een uitdaging. “We hebben twintigduizend gebruikers in onze database. We gaan flesjes opsturen en op die manier door met testen.”
Geur
Deurinck is van huis uit kunstenaar en filmmaker en geïnteresseerd in het fenomeen geur. Tijdens zijn werk als docent bij Avans Hogeschool bouwde hij mee aan een installatie die de geluiden en geuren nabootst van de laatste minuten van de levens van beroemdheden, zoals Lady Diana. Hij belandde ermee op de expositie Avant Garden in New York. “Daar had ik een helder moment: hoe kun je op basis van iemands persoonlijke gegevens met een algoritme een parfum maken?” Overtuigd van zijn idee zegt hij zijn baan op en start Scentronix.
Prototype
Het idee is om met een vragenlijst iemands persoonlijke kenmerken en voorkeuren in beeld te brengen. Op basis van die data worden vervolgens in een installatie diverse geuren gemengd tot een op maat gemaakt parfum. “Het prototype werkte nog ook en ik dacht dat de parfummerken er bovenop zouden springen, maar niemand belde.” De merken zien het waarschijnlijk als een bedreiging, want: “Het is een complete herdefinitie van de industrie; creatie, productie, distributie en retail: alles is anders.”
Alles zelf ontwikkelen
Voor de volgende ontwikkelfase is kapitaal nodig. “Wij ontwikkelen alles zelf. Het algoritme, de machine, het merk; alles.” Duerinck neemt een nieuwe hypotheek op zijn huis en haalt 1,3 miljoen op bij investeerders. Via de RVO komt Duerinck in contact met REWIN dat hem wijst op de Financieringstafel West-Brabant. “Ik heb er gepitcht, maar het was helaas een mismatch. Er was weinig geloof in waar wij mee bezig zijn.”
Supergoed
“Ik vind het supergoed dat REWIN ondanks die ervaring regelmatig blijft bellen om te vragen hoe het gaat en waarmee ze kunnen helpen. Zo helpt REWIN ons nu met een innovatievoucher van vijfduizend euro. Dat lijkt misschien peanuts op de inmiddels 1,8 miljoen financiering, maar die is volledig gealloceerd. Dan is zo’n innovatievoucher heel prettig. We richten ons heel erg op het buitenland, dan is het heel fijn dat er een partner is die meekijkt naar waar er nationaal mogelijk is. Het gebaar van hulp en steun is voor mij enorm belangrijk, het idee dat je er niet alleen voor staat.”
Sinds november is er een winkel/testlocatie in Breda, waar een machine staat. “We werken nu het businessmodel verder uit. We zetten in op B2B door machines te leasen aan de laboratoria van parfummerken – niet voor productie dus. Dat moet zorgen voor een solide basis. En we zetten in op de consumentenmarkt met de merknaam Every Human. Onze boodschap is: parfum is er voor jou, jij bent het middelpunt. In plaats van de gangbare belofte ‘met deze parfum ben je net als Johnny Depp’.”
Corona-update
Het Coronavirus trof Frederick Duerinck en het veelbelovende Scentronix best hard. “Wij stonden op het punt de eerste orders te tekenen voor de levering van onze machines in de B2B-markt. En de geplande lancering van winkels in New York en Los Angeles was niet mogelijk. Het had dus een stevige impact.” In afstemming met REWIN heeft Scentronix een COL (Corona OverbruggingsLening) aangevraagd en ook gekregen.
Er zijn ook positieve bij-effecten; Duerinck heeft software-ontwikkelaars in dienst en bij hun lag de productie door thuiswerken hoger. “Deadlines worden gemakkelijker gehaald.” En hij constateert dat er eigenlijk vooral in het begin van de crisis veel onzekerheid was. “De onzekerheid in het begin was vele malen groter dan nu. We hebben onze
strategie omgegooid en nu is er meer rust.”
——————————————————————-
Dit artikel is een voorpublicatie uit de reeks “Roadtrip langs de MKB-parels van West-Brabant”. Verschijningsdatum: najaar 2020. Op de website van REWIN zijn ook al diverse andere voorpublicaties te vinden.
Frederik Duerinck: “Het gebaar van hulp en steun is voor mij enorm belangrijk.”