Minorproject BUas leidt tot concreet onderzoek naar circulaire community
De afgelopen zes maanden werkten vijf studenten van Breda University of Applied Sciences, minor Storytelling in Experience Design, aan een project met REWIN. Zij haalden bij West-Brabantse bedrijven ervaringen rond circulair ondernemen op. Ze verzamelden daarbij niet alleen succesverhalen, maar ook mislukkingen, succesfactoren, valkuilen en waardevolle tips. Tussentijds toetsten de studenten, in een creatieve werksessie bij Satelliet in Breda, hun bevindingen bij Olaf Looijen van het bedrijf UBQ in Bergen op Zoom en Dietmar Lemmens van de gemeente Bergen op Zoom.
De vijf kwamen op basis van alle input met het concept om een community te creëren. Het doel hiervan: bedrijven de kans geven elkaar te inspireren en van elkaar te leren, door het continu delen van ervaringsverhalen.
Met elkaar in contact komen en blijven
De uitkomsten van het project leidden tot ‘Het Clubhuis’. Dit is een interactief, online platform voor en door de leden van de community. Hier kunnen zij evenementen en nieuws met elkaar delen. Het platform is een hulpmiddel om de community te helpen snel en simpel met elkaar te communiceren. Tijdens evenementen komen de bedrijven met elkaar in contact en door het online platform blijven ze in contact. Het is een plek waar praktijkcases van voorlopers gedeeld worden, om elkaar te helpen en te stimuleren in het (meer) circulair ondernemen. Het platform is niet van REWIN maar van de community zelf en zal dus ook draaiend gehouden moeten worden door de leden.
Als symbool voor de community kozen de studenten het ‘Community Bos’; zoals een bos niet bestaat zonder bomen, is een community niets zonder haar leden.
De volgende stap: stageperiode Britt Schutte
Britt Schutte, vierdejaars Leisure & Events Management, is een van de vijf BUas-studenten. Ze werkte met veel plezier aan het minorproject en was er eigenlijk nog niet klaar mee. Haar enthousiasme resulteerde in een stage bij REWIN.
Sinds 12 februari maakt Britt deel uit van het REWIN-team dat het regionale programma Circulair Ondernemen vormgeeft en uitvoert. Haar uitdaging voor de komende 20 weken is een regionale community van actieve deelnemers te gaan vormen rond circulair ondernemen, die ook na de afronding van Britts stageperiode geborgd blijft.
De community kan zo een bijdrage leveren aan het realiseren van de programma-ambitie om voor 2030 in West-Brabant voor 50% ‘pre-loved’ biobased grondstoffen gebruik te maken en nog maar voor 50% van nieuwe fossiele grondstoffen.i
Tips voor Britt?
Heb jij een goed idee rond het verbinden van ondernemers die stappen zetten in circulariteit? Of heb je interesse om actief deel te nemen in de nieuwe regionale circulaire community? Mail Britt via b.schutte@rewin.nl.
Dirk van der Ven
Programmamanager Circulair Ondernemen