Laatste Piekensubsidies: 10 mln voor de regio

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

Projecten Zuidwest-Nederland bekend Provincie Noord-Brabant en Rijk investeren dit jaar nog fors in innovatie op het gebied van logistiek, Maintenance en Biobased Economy in Brabant. Zes projecten in Zuidwest-Nederland krijgen de laatste subsidies vanuit het gezamenlijke programma Pieken in de Delta. Dit succesvolle programma, waarin innovatie en samenwerking wordt gestimuleerd bij bedrijven, kennisinstellingen en overheden, wordt nu afgebouwd door het Rijk. Bij vijf van de zes gehonoreerde projecten is REWIN direct betrokken. De verwachting is dat de projecten op termijn extra bedrijvigheid en banen opleveren.

Rol van REWIN bij Piekenaanvragen

REWIN vindt en verbindt ambitieuze bedrijven die nieuwe kansen zien in de drie pieken. REWIN koppelt ze vervolgens aan onderwijs- en kennisinstellingen, realiseert een projectmatige aanpak en speelt een belangrijke rol in de subsidieaanvraag. Soms heeft REWIN de totale regie bij een project zoals bij Unmanned Aircrafts. In andere gevallen wordt bijvoorbeeld door het aandragen van bedrijven of inhoudelijke ondersteuning de kwaliteit van de projectaanvraag verhoogd.

Resultaten van Pieken in de Delta

De afgelopen jaren is met inzet van middelen van Pieken in de Delta een stevig fundament gelegd voor een drietal speerpunten waarin West Brabant excelleert: logistiek, maintenance en biobased economy. Dat fundament bestaat uit een drietal samenhangende onderdelen:

  1. Het realiseren  van toplocaties met topvoorzieningen zoals shared equipment (zoals laboratoria), shared utillities (delen van energie en waterzuivering), scholingarrangementen en overige infrastructuur (weg, water, spoor en buizen), maar ook voorzieningen voor innovatief MKB om te kunnen groeien via incubatiecentra en campussen.
  2. Het realiseren van Open   Innovatie  Samenwerking. Waar toplocaties de hardware is, zijn open innovaties de software. Hierbinnen wordt gezamenlijk  gewerkt aan business development, nieuwe Product Markt Combinaties  en nieuwe geïntegreerde ketens. \
  3. Kennis & onderwijs. Het kennisniveau en bijbehorende onderwijs moet aansluiten op de speerpunten. Vanuit de verschillende Centers of excellence, expertise en innovatief vakmanschap wordt hier invulling aan gegeven

Bij de volgende Piekenprojecten is REWIN betrokken:

1.       Dinalog Lab

DINALOG wil als Nationaal Topinstituut in Breda graag tot bloei komen in een campusachtige omgeving, waar tal van functies samen komen. Het Dinalog Lab vormt de centrale pijler in die campus. Een – fysieke – plek waar ondernemers en kennisinstellingen elkaar ontmoeten en samenwerken.

Bijzonder: Het project wordt eerste concrete invulling van DINALOG Campus. Partijen uit heel Nederland worden betrokken bij productontwikkeling op de campus in Breda. De faciliteiten van Dinalog Lab worden een onderscheidend element voor vestigers

Deelnemers: Ruim 40 partijen zijn betrokken in Dinalog Lab waaronder Perfetti Van Melle, Hero, Leaf, Figro, Thetford, maar ook bedrijven van buiten de regio zullen aan het project bijdragen zoals Coca Cola, Sara Lee, Unilever en Heinz. Daarnaast werken er 6 kennisinstellingen mee, waaronder Avans Hogeschool, NHTV en TNO en de ontwikkelingsmaatschappijen REWIN voor West-Brabant en Impuls Zeeland.

2.       Unmanned Aircraft Systems

Het gebruik van onbemande vliegtuigen zal in de toekomst een prominente rol gaan spelen in zowel de militaire als de civiele luchtvaart. Het project UAS Maintenance Valley te Woensdrecht wil hier een rol in spelen door kennis(infra)structuur te ontwikkelen en toe te passen waardoor de vliegtuigjes betrouwbaarder en marktrijp worden. Hiermee ontwikkelt Woensdrecht zich als landelijk centrum voor onbemande vliegtuigen.

Het resultaat: Een stevige impuls voor de kennisinfrastructuur met de nadruk op Aviolanda Woensdrecht. Bovendien wordt verwacht dat als gevolg van het project er 40 directe en 70 indirecte FTE’s ontstaan met een collectieve omzet van € 14 mln. per jaar.

Deelnemers: 48 partners uit onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven in luchtvaart-, onderhoud- en oliesector waaronder Shell, Albatros, Buisleidingstraat Nederland, Delft Dynamics, Fokker Elmo, Fokker Aircraft Services, Grontmij, NLR, Wittenveen & Bos, TNO. REWIN is de projecttrekker, initiator en aanvrager.

3.       World Class Windturbine Maintenance

Windmolens en Nederland, dat zou een goede combinatie moeten zijn. Het kabinet heeft zelfs de doelstelling van een geïnstalleerd piekvermogen van 6000 MW op land en 6000 MW op zee in 2020. Maar helaas, hoewel er steeds meer windmolens bijkomen, zitten de fabriekanten in het buitenland en is door de marktdruk bij het ontwerpen weinig rekening gehouden met onderhoud. Bovendien wordt het onderhoud alleen gedaan door de fabrikant. Het gevolg: grote windparken met stilstaande molens. In het project World Class Windturbine Maintenance gaan kleine onderhoudsbedrijven samenwerken om het rendement, de kwaliteit en de betrouwbaarheid van windturbines te vergroten

Bijzonder:  Voorheen kwamen de kleine onderhoudsbedrijven niet in aanmerking voor het onderhoud van de windturbines. Maar door samen een cluster te vormen hebben ze veel meer slagkracht om de concurrentie met de (buitenlandse)fabrikant aan te kunnen.

Deelnemers: 28 partners waaronder Delta US, Deltawind, Sonovation, DI-WCM, NVDO en  REWIN, Economische Impuls Zeeland.

4.       Bio Functionals

Tot voor kort werd er weinig aandacht besteed aan de waarde die bioreststromen hebben. Het werd gezien als kostenpost waar een ondernemer zo kostenneutraal vanaf wilde. De laatste tijd is echter het inzicht gekomen dat diverse reststromen wel geld op kunnen leveren als ze als grondstof dienen voor de procesindustrie.  In West-Brabant zijn de biorestromen in grote mate aanwezig vanwege de grote concentratie landbouw. Het project Bio Functionals wil voor diverse reststromen, voornamelijk gericht op vezels en kleurstoffen of een keten van bedrijven technisch en economisch mogelijk is.

Bijzonder:  Bio Functions is één van de projecten die onder vlag van Biobased Innovations is ontstaan. De ambitie om van Zuidwest-Nederland één grote biobased hotspot te maken krijgt hiermee opnieuw een stevige impuls.

Deelnemers: Er zijn 28, overwegend MKB bedrijven betrokken, verdeeld over drie Provincies: Noord-Brabant, Zeeland en Vlaanderen waaronder Milvision, Stevenshield, Bio Tor Tech, C2Circle, Rasenberg Bouw, United Gas Nederland. Aangevuld door kennisinstellingen Avans en Hogeschool Zeeland. Het is een gezamenlijk project van REWIN en Impuls Zeeland.

5.       Industriële algenteelt

Algen worden vaak gezien als kansrijke kandidaat voor hernieuwbare biomassa. Het groene plantje groeit op “afval” van bedrijven zoals fosfaten, stikstofverbindingen, rookgassen en restwarmte. Algen zelf zitten boordevol bruikbare stoffen zoals oliën, vetzuren, eiwitten, pigmenten en koolhydraten.

In het project Industriële algenteelt wordt onderzocht of de teelt van algen op industriële schaal inderdaad voldoende perspectief biedt en welke algen het beste hiervoor geschikt zijn. Na 20 jaar wordt eindelijk het antwoord veracht op de vraag of algen nu inderdaad het groene goud van morgen zijn. Daarnaast wordt onderzocht hoe de algen het beste geoogst en geraffineerd kunnen worden.

Bijzonder: De algen die geteeld gaan worden, kunnen als grondstof dienen voor Bio Functionals, wat eveneens als project subsidie heeft ontvangen. Zo komt er een steeds krachtiger consortium van bedrijven, kennisinstellingen en overheden die zich samen sterk maken voor Zuidwest-Nederland als Biobased Hotspot.

Deelnemers: 12 partijen zijn betrokken waaronder Total Raffinaderij, Lamb Weston Meijer, Heros, Algaelink

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant