Heathland sluit zich aan bij Pyrolyse Proeftuin Zuid-Nederland

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

Het zijn hele slechte tijden voor recyclingbedrijven nu China geen afvalplastics meer importeert en de aardolie spotgoedkoop is. Er is een enorm overschot aan onverkoopbaar recyclaat. Alleen innovatie kan een uitweg bieden uit de impasse. Dat is waar Heathland voor heeft gekozen. Het kunststofrecyclingbedrijf uit Utrecht zag de oude business, het exporteren van ingezameld maar vaak marginaal verwerkt kunststofafval, helemaal wegvallen en moest zijn vestiging in China sluiten. “We zijn ons aan het herpositioneren door meer waarde toe te voegen”, zegt directeur Simon van der Heijden. Onderdeel daarvan is de verdere ontwikkeling van chemische recyclingtechnieken om uit rest- en afvalstromen monomeren te maken van vrijwel virgin kwaliteit. Het bedrijf sloot zich onlangs aan bij de Pyrolyse Proeftuin Zuid-Nederland. 

Bewerking naar oorspronkelijke grondstoffen
Heathland is gespecialiseerd in de recycling van PMMA (plexiglas) en polycarbonaat. Deze materialen worden bijvoorbeeld gebruikt in de productie van autolampen, badkuipen, dakkoepels en coronaschermen. Heathland zamelt de productieresten en afgedankte producten in en recycleert ze zowel mechanisch als chemisch. “Mechanisch recyclen is in principe altijd downcycling”, zegt Van der Heijden. “De kwaliteit gaat rap omlaag. Zo kun je van een autolamp hooguit een fietsenreflector maken. Dat wordt daarna een pennenbakje en tot slot een bermpaaltje. Door de bonte verzameling aan kleuren wordt het eindproduct ook meestal zwart. Dat beperkt de toepassing en daarmee de afzet. Chemisch recyclen naar monomeren is de oplossing. Daarbij kun je alle toevoegingen zoals kleurstoffen en additieven eruit halen en helemaal terug naar de oorspronkelijke grondstoffen.”

Heathland naar Pyrolyse Proeftuin Zuidnederland


Nieuw type reactor
Pretreatment blijft Heathland voorlopig in Utrecht uitvoeren. In Moerdijk gaat het bedrijf een reactor plaatsen, in eerste instantie ook voor proeven met zuivere stromen. “Daarna willen we het ingewikkelder maken en de reactor steeds meer gaan belasten.” En de ambities gaan nog verder: “We zijn een nieuw type reactor aan het ontwikkelen die meer is gericht op vervuilde materialen. Denk aan aanrechtbladen die vaak worden gemaakt uit acrylhars met calciumpoeder, of aan polyester met glasvezel, zoals dat voorkomt in pleziervaartuigen en wieken van windmolens. Die zijn nu nog nauwelijks te recyclen.”

Opschalen
Waarom koos Heathland voor de Pyrolyse Proeftuin Zuid-Nederland? Van der Heijden: “We kwamen hier terecht via REWIN. We waren al een tijdje op zoek naar een locatie om proeven te doen en daarna op te schalen naar een commerciële fabriek. Het is niet makkelijk om een geschikte locatie te vinden met de juiste milieucategorie én waar mensen begrijpen wat je gaat doen.” Dat is in de Pyrolyse Proeftuin geen enkel probleem. Heathland werkt ook al samen en wisselt kennis uit met andere leden, zoals Teknow Systems en Waste4Me.  “Waste4Me heeft bijvoorbeeld een afbrander geïnstalleerd waar we zo nu en dan gebruik van zouden kunnen maken om restgassen te verbranden. Samen met Laurens Trebes van Teknow hebben we verder al wat proeven gedaan, waar we beiden wat van hebben opgestoken. Dat is een goed begin.”
Heathland verwacht in februari 2021 concreet te kunnen gaan werken aan een fabriek, die najaar 2022 operationeel kan zijn.

bron: Agro&Chemie

Interesse in de Pyrolyse Proeftuin Zuid-nederland? Informeer ernaar bij Stefan van Seters.

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant