HAS Hogeschool wil aansluiting met de regio versterken

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

“Agro en Food is een economische sector in Zuidwest-Nederland die gezien mag worden. Ik heb me altijd er over verbaasd dat dat niet vanzelfsprekend is”, zegt Godfried Hijl van HAS Hogeschool. “Toen REWIN met agrofood aan de slag ging, was dat voor mij een reden om het gesprek aan te gaan.”

Als meest zuidelijke agrarische hogeschool is de HAS in ’s-Hertogenbosch van oudsher ook georiënteerd op West-Brabant en Zeeland. De school trekt veel studenten uit de regio en kent er alle agrofoodbedrijven, zegt de directeur Ontwikkeling. Toch ligt er een wens om zich nadrukkelijker te manifesteren in het zuidwesten.

Input uit de praktijk
De onderwijsinstelling participeert al actief in diverse regionale programma’s in Midden- en Oost-Brabant, zoals Agro Food Capital en de Grow Campus. Het levert de school input op uit de praktijk voor de onderwijs- en onderzoeksprogramma’s. Hijl: “Het zorgt ervoor dat we goed kunnen aansluiten op vragen uit de sector en de behoefte op de arbeidsmarkt.”

Samenwerken met bedrijven
Door samen op te trekken met REWIN en BOM en door het inbrengen van specifieke kennis hoopt Hijl ook een nog grotere bijdrage te leveren aan de agrofoodsector in West-Brabant. De West-Brabantse thema’s precisielandbouw, inhoudsstoffen en gezonde voeding zijn voor hem niet onbekend. “Op die thema’s leiden we niet alleen studenten op, maar hebben we ook meerdere lectoraten en onderzoeksgroepen. Zo kunnen we samenwerken met bedrijven rondom vragen op dat terrein.”

Toegepast onderzoek
“Wij focussen bijvoorbeeld al jaren op biobased inhoudsstoffen: kan je die zodanig uit de plant halen dat je nieuwe grondstoffen verkrijgt? We hebben samen met bedrijven een product ontwikkeld uit kruiden dat het ongezondere sulfiet vervangt in de wijn. Jaarlijks doen we zo ruim driehonderd trajecten voor toegepast onderzoek in opdracht van bedrijven, overheden en andere organisaties.”

Manifesteren in de regio
Bij Hijl leeft de wens om zich nadrukkelijker te manifesteren in de regio West-Brabant. “We willen de specifiek voor de regio geldende uitdagingen nog beter op ons netvlies hebben. De samenwerking met REWIN is daarvoor perfect. Dat doen we langs de genoemde thema’s, met capaciteit, studenten en programma’s. Onze deelname aan de workshop suiker- en zoutvermindering LINK is ook een manier om ons te manifesteren en om vragen uit het werkveld los te krijgen.”

Broekzak
“Waar wij goed in zijn, is het directe contact met bedrijven. Niet alleen vanuit een onderwijsbelang, maar ook vanuit de wens om voor het bedrijfsleven een serieuze partner te zijn. Naar de regio toe willen we echt structureel meedoen. Dat kost veel energie, maar het is fantastisch om te doen. Het samenwerken met clubs als REWIN, daar heb ik heel veel plezier in. Wij kennen de sector als onze broekzak en daarin kunnen we ons onderscheiden. Dat is onze toegevoegde waarde.”

Met welke vragen kunnen bedrijven bij u aankloppen? “Je verleidt me nu om te zeggen: met alle. Want we kunnen over alle vragen van gedachten wisselen. Als wij de expertise niet in huis hebben, dan vinden we wel een andere hbo of universiteit om mee op te trekken. Avans kan bijvoorbeeld kennis inbrengen op ICT-gebied, of scheidingstechnologie. Daar liggen wel kansen. Hoe meer van dat soort vragen, hoe liever.” Voor 2017 hebben HAS en REWIN de nodige samenwerkingsplannen.

Update:
op 16.9.2017 heeft HAS bekendgemaakt  vanuit Bergen op Zoom 
activiteiten te gaan ontplooien.

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant