Eerste tests met brandsensor in Woensdrecht
Op het BOTC in Woensdrecht zijn sensoren geplaatst voor branddetectie die communiceren met het internet.
Op het Brandweer Oefen- en Trainingcentrum (BOTC) op de vliegbasis Woensdrecht zijn op 23 november een aantal sensoren geplaatst voor branddetectie in het kader van het Internet of Things-project. Het project onderzoekt de mogelijkheden om gebruik te maken van draadloze informatie uitwisseling. Naar aanleiding van diverse grote natuurbranden in de Provincie Noord-Brabant wordt nu onderzocht of sensoren een rol kunnen spelen bij natuurbrandpreventie.
Het bedrijf Clickey heeft hiervoor een sensor ontwikkeld die onder andere temperatuur, rook, luchtvochtigheid en CO2 detecteert. Door gebruik te maken van een laagfrequentie netwerk (zoals LoRa) is het mogelijk om erg energiezuinig met sensoren en connectiviteit om te gaan. De batterijen gaan ongeveer 3 jaar mee.
Eerste tests
Op het BOTC zijn nu de eerste vijf sensoren geplaatst. Gedurende twee weken zullen deze metingen doen bij reguliere trainingen op het centrum. Na afloop volgt er een evaluatie waaruit zal blijken of de juiste zaken gemeten worden en of de meters op het goede moment uitslaan.
Voordelen
Door het plaatsen van de sensoren kunnen natuurbranden niet worden voorkomen. Maar er zal een tijdwinst te behalen zijn bij de detectie van de brand, het zoeken naar de brandhaard en door gedurende de brand beslissingen te kunnen nemen op basis van real-time informatie. Ook de capaciteitsplanning van de hulpdiensten kan verbeterd worden.
Partners
Bij de test zijn de gemeente Woensdrecht, Clickey, UAS BV, de brandweer Woensdrecht en REWIN betrokken. Zij werken in het Internet of Things-project samen met Avans Hogeschool, Business Park Aviolanda, KPN en Regio West-Brabant.