Duurzaam recyclecentrum naar Bergen op Zoom

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

SAMENVATTING

De directie van Tellgnosis en DD Recycling – met haar hoofdvestigingen in het Belgische Puurs – hebben recent besloten de voormalige Uno Foodmeelfabriek aan de Theodorushaven in Bergen op Zoom te verwerven. Het voornemen bestaat om na toevoeging van een aantal bouwkundige voorzieningen op deze locatie een recyclecentrum voor Zuid-West-Nederland  op te richten. Tesamen met een tweetal andere bedrijven, t.w. Eurobulk B.V. en Klomp B.V. beginnen Tellgnosis en DD Reccycling in het West-Brabants Bergen op Zoom een activiteit, waarbij een (duurzame) recycling van allerlei producten centraal staat. Onder andere een veelbelovende biomassa produktie. De activiteiten starten in fasen.  Uiteindelijk bieden de nieuwe investeerders direct en indirect werkgelegenheid voor ruim 100 werknemers. De aan- en afvoer van de verschillende producten zal voor een niet-onbelangrijk deel per schip plaats vinden. De investeerders voorzien, dat ruim 800.000 ton over het water naar Bergen op Zoom wordt aan- en afgevoerd. Deze nieuwe activiteit genereert een investering van meer dan € 10 mio. 

In de schaduw van de Sint Pierterskerk in Puurs – beter bekend als de kathedraal van Klein Brabant ¨C en onder de rook niet te vergeten van de Duvelbrouwerij in Moortgat, startte in de de twintiger jaren van de vorige eeuw het transportbedrijf de Dijcker. Aanvankelijk als vervoerder en transporteur voor allerhande produkten. In de loop der jaren groeide het bedrijf uit naar een onderneming die zich vooral ging richten op de opslag, de verwerking en het vervoer van aan de bouwsector gerelateerde producten. De exploitatie van een aantal beton- en mengcentrales ¨C onder de paraplu van DD Mix –   op een aantal strategische locaties in Vlaanderen, is daarvan een sprekend voorbeeld, spoedig gevolgd door een nautische poot die vervoer, opslag en het “stockeren” van allerlei kwartsen, ertsen, meststoffen en bouwgrondstoffen organiseerde. Onder de vlag van DD Shipping en met een kadelengte van maar liefst 600 meter worden thans diverse bouwmaterialen opgeslagen, verpakt en vervolgens verscheept.

Omstreeks 2000 sloeg de Dijcker Group haar vleugels verder uit door nadrukkelijk ook de focus te richten op het milieusegment. Een milieudivisie – onder de naam van DD Recycling – zag het licht en deze poot ging vervolgens een joint venture aan met een investeringsmaatschappij Tellgnosis NV om vooral als breekactiviteit voor bouw- en sloopafval met recycling te opereren. Daarbij waren innovatie en duurzaamheid de sleutelwoorden. De vele (innovatieve) inspanningen leidden ertoe, dat deze divisie een nieuwe techniek ontwikkelde om bouw- en sloopafval te recyclen tot een korrel die weer als volwaardige bouwstof in de bouwsector en met name de cementindustrie toegepast mag worden. Een technisch proced¨¦ dat via een watergestuurd proces het bouwafval recycelt en duurzaam geschikt maakt als bouwgrondstof. Dat (bijzondere) milieuproces is beschermd en wordt in de (duurzame) milieusector als baanbrekend beschouwd.

DD Recycling ziet ook een markt voor de laatste produkt toepassing in Zuid-West-Nederland. De directie is daarom op zoek gegaan naar geschikte vestigingslocaties in Zuid-West-Nederland. Watergebonden locaties als Dordrecht, Krimpen a/d IJssel, Rotterdam, Terneuzen, Moerdijk en Bergen op Zoom kwamen in beeld en uiteindelijk zijn die verschillende locaties op hun respectieve waarden getoetst. De locatie van UNO Food Bergen op Zoom – met een oppervlak van bijna 5 ha en de aanwezigheid van grote silo¡¯s – gooide hoge ogen. Onder andere omdat de toegankelijkheid zowel via het water als via de weg – met het perspectief van de nieuwe A-4 – uitstekend is te noemen.

DD recycling
De voormalige meelfabriek van Uno Food in Bergen op Zoom.

Naast de vestiging van DD Recycling zullen nog twee andere bedrijven op dit terrein worden gehuisvest. Allereerst zal ook Eurobulk op deze locatie onderdak vinden. Een onderneming die haar roots heeft in Rotterdam. Eurobulk is een al decennialang bestaande onderneming, vooral actief in nautisch transport over de Europese rivieren.Transport, opslag en distributie zijn daarbij hun kernbegrippen. Eurobulk gaat de opslag en het vervoer van  voornamelijk houtproducten verzorgen.

Tenslotte zal Klomp B.V uit Haren als derde bedrijf zich gaan vestigen en een samenwerking opzetten met DD Recycling. Het laatste bedrijf richt zich op de aan- en afvoer en be- en verwerking van organisch materiaal, afkomstig van planten en bomen. Ook hier wordt ingezet op een duurzaam proces, waarbij door een  verwerking van de biomassa uiteindelijk een bouwprodukt wordt verkregen. In dit geval een betonnen steen. In de markt wordt het (gepatendeerde) produkt weggezet als legioblok en voornamelijk ingezet als afdichting op taluds van waterkeringen. Deze produkten – met een gewicht van ca. 2500 kg – worden in hoofdzaak geexporteerd.     

Directeur van DD Recycling Carel de Kuijper zegt dat een aantal factoren tot de keus van Bergen op Zoom hebben geleid. “Allereerst blijkt Bergen op Zoom via het Schelde-Rijnkanaal uitstekend bereikbaar. Maar daarnaast is ook vervoer per as voor ons bedrijf van vitaal belang en ook dan scoort Bergen op Zoom goed. Zeker als de nieuwe A- 4 in ogenschouw wordt genomen. Tenslotte – aldus nog steeds Carl de Cuyper –  bleek de lokale overheid in de persoon van wethouder Cees van der Weegen en zijn staf bereid om snel te acteren. Daarmee wordt het voor ons mogelijk gemaakt om snel op de marktpotenties in te spelen en ook dat is voor onze onderneming een belangrijk gegeven.”

Wethouder Cees van der Weegen is op zijn beurt blij met de komst van dit nieuwe recycle centrum! Cees van der Weegen: “De Uno Food fabriek krijgt een volwaardige bestemming. De activiteit genereert daarnaast een fors aantal arbeidsplaatsen en niet te vergeten zal de havenfunctie belangrijk aan waarde winnen. Het perspectief van 800.000 ton aan- en afvoer over het water spreekt boekdelen en dat zet Bergen op Zoom, aldus de wethouder, weer beter op de kaart als het gaat over de ontwikkeling van een nieuwe containerhaven.Tenslotte is de investeringen in termen van milieuketen beheersing een waardevolle en nuttige. Immers draagt het bij aan een duurzaam proces, waarbij de recycling zorgdraagt voor het sluiten van de milieuketen. Biomassa zal volgens verschillende scenario¡¯s de aankomende decennia een steeds belangrijkere grondstof worden. Nederland kan een belangrijke rol spelen in deze toekomstige “Biobased Economy”. En met deze investering wordt een aardige nieuwe, veelbelovende trend in Bergen op Zoom toegevoegd, aldus wethouder Cees van der Weegen” .

De regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant heeft dit bedrijf geacquireerd en vervolgens Bergen op Zoom in kaart gebracht met een verdere support voor het effectueren van deze investering.  Overigens in goed overleg en in samenwerking met de afdeling Economische Zaken van de gemeente Bergen op Zoom.

Breda,  januari 2006.

NV REWIN West-Brabant.

Info:

DD-Recycling, Dhr. Carel de Kuijper, 32 49 52 19 423;
Gemeente Bergen op Zoom, Dhr. Cees van der Weegen; 0164-277000;
NV Rewin West-Brabant, Dhr. Cees Nuijten, 06 53 33 22 70.

Neem contact op
Carla Scheurink

Marketing en communicatie

c.scheurink@rewin.nl
06-28 35 27 21

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant