Demonstratie nieuw veiligheidssysteem voor drones
Demonstratie van een nieuw veiligheidssysteem voor drones, met gebruik van de LoRa techniek.
Op vrijdag 30 september werd op Aviolanda Aerospace Woensdrecht een demonstratie gehouden van een nieuw veiligheidssysteem voor onbemande vliegtuigen, de zogenaamde drones. Het team van de IoT (Internet of Things) Proeftuin West Brabant* wil laten zien dat het met dit systeem mogelijk is om met drones op een veilige manier te vliegen.
Op dit moment vliegen er in West-Europa duizenden drones rond. Dit zijn onbemande vliegtuigen van zowel particulieren als professionele bedrijven.
Veel consumenten vliegen met een onbemand vliegtuig om foto’s of filmopnamen te maken. In de praktijk weet men vaak niet of het vliegen op die specifieke locatie en op dat moment is toegestaan. Deze drones staan momenteel nergens geregistreerd. Als er iets mis gaat, is het achterhalen van de eigenaar van een drone nagenoeg onmogelijk. Zonder kennis met een drone gaan vliegen kan gevaarlijke situaties opleveren. Op de grond is men er zich er niet van bewust dat andere gebruikers van het luchtruim de drone niet kunnen zien. Dit kan leiden tot botsingen en andere ongelukken. Er is veel vraag naar helder inzicht in de regelgeving en mogelijk komt er een registratieplicht voor dronegebruikers. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan het veiliger maken van de drones zelf.
In dat kader werd vrijdag 30 september op Aviolanda Aerospace Woensdrecht een nieuw veiligheidssysteem voor drones gedemonstreerd. Deze demonstratie vond plaats in aanwezigheid van onder meer burgemeester Steven Adriaansen van Woensdrecht, Europees parlementslid Mathijs van Miltenburg, Commodore Mario Verbeek van Logistieke Centrum Woensdrecht en kolonel Peter de Boer, directeur van het Instituut Defensie Leergangen.
Er is gebruik gemaakt van LoRa techniek. LoRa staat voor Long Range Low Power, en is de aanduiding van een innovatieve zender/ontvangerchip. In de nabije toekomst kunnen bestuurders van drones via dit systeem zien waar en wanneer ze op een veilige manier met hun drone mogen vliegen. Op een kaart is via de LoRA chip te zien waar het onbemande vliegtuig zich op dat moment bevindt. Bij ongewenst gedrag van een drone is ook te achterhalen wie de eigenaar is. Met het nieuwe zender/ontvangersysteem wordt de veiligheid in en de controle op het luchtruim verbeterd.
* Het team van IoT (Internet of Things) Proeftuin West-Brabant bestaat uit medewerkers van de gemeente Woensdrecht, Unmanned Aviation Solutions, REWIN West-Brabant, KPN, Clickey, Aviolanda Aerospace, Avans Hogeschool en Regio West-Brabant.
IoT Proeftuin West-Brabant wordt mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het REAP-fonds van de Provincie Noord-Brabant.
Voor meer informatie over de demo of over het overkoepelende IoT Proeftuin project: neem contact op met Stefan van Seters.