De duurzame oplossing voor onkruidvrij voegwerk

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

Een waterdoorlatende, onkruidvrije voeg. Dat is het innovatieve product van Romfix uit Rucphen. Lees meer over deze mkb-parel uit Rucphen.

Paul van Riel van Romfix Zuid legt een kunststof raamwerkje op tafel. Vervolgens legt hij er een uitgehard stuk drainagemortel op en daarop een siertegel. Hij houdt er een stuk voegwerk naast. “Dit is het; geen onkruid in de voegen, geen verzakking van de bestrating, waterdoorlatend en met wateropslag. Het is ons intellectueel eigendom en er zit patent op.”
Van Riel werkte bij Jansen Hoveniers in St. Willebrord en had regelmatig te maken met onkruid tussen de bestrating. Van Riel: “We hadden al heel lang het idee om te stoppen met spuiten, maar een goed alternatief was niet voorhanden.” Zes jaar geleden begon hij een zoektocht naar een duurzame oplossing voor onkruidvrij voegwerk.

Ondervloer
Van Riel kwam uit bij Romfix in Vriezenveen dat een ‘anti-onkruid’ voegmortel maakt. Het bedrijf was vooral actief in Noord-Nederland en zocht een partner voor het zuiden. Dat werd Romfix Zuid, waarvan Van Riel algemeen directeur is. De voegmiddelen verhinderen de groei van onkruid én laten water door. Toch ontbrak er nog iets, zegt Van Riel. “De voegen scheurden nog wel eens.” Wijzend naar de opstelling op tafel: “Voor een goede toepassing moet je ook naar de ondervloer kijken.”

Opschalen is lastig
Hoveniers, stratenmakers en gemeenten weten het Rucphense bedrijf te vinden. “Als ik de telefoon opneem, begint degene die belt vaak met ‘ik heb een probleem’”, lacht Van Riel. “Zes jaar geleden begonnen we met enkele zakken voor één opritje, nu doen we een vrachtauto per week.” Opschalen is wel lastig, zegt hij. “Je kunt het product wel aan iedereen verkopen, maar als het niet correct wordt toegepast, dan werkt het niet goed. We zijn op dat aspect door schade en schande wijs geworden. Je kunt het product dus alleen kopen als je de workshop hebt gedaan.” Om op te schalen naar de infrasector werkt Romfix o.a. samen met De Krom Bestratingen uit Etten-Leur.

Prikkelen en motiveren
“Het is een ongoing process, je moet blijven verbeteren. Neem het materiaal voor de ondergrond; dat komt uit Duitsland en Limburg. In een industriële symbiose sessie van REWIN hebben we onderzocht of we hiervoor een restproduct uit de regio kunnen gebruiken.” Romfix werkt ook samen met landbouwhogeschool HAS aan productontwikkeling. Van Riel spart verder regelmatig met zijn oude werkgever, Peter Jansen. “Elkaar een beetje prikkelen en motiveren. Peter ziet de problemen in de praktijk. Samen bedenken we dan nieuwe oplossingen. Als iemand zegt dat iets niet kan, dan zijn wij op ons best.”
Fijne bijkomstigheid van de onkruidvrije voeg, is de waterdoorlatendheid ervan. “Handig bij de hoosbuien die we tegenwoordig hebben.” De drainagemortel houdt het water vast, om het weer los te laten in momenten van droogte. “Het werkt ook prima om verzilting tegen te gaan en water vast te houden. Je kunt het ook toepassen in de chemie waar gevaar is op lekkages. En het is kostenbesparend ten opzichte van traditioneel straatwerk. Overal waar ik kom zie ik toepassingsmogelijkheden. Ik ga dan op de knieën om even aan de voeg te krabben om te zien wat er inzit. Mijn vriendin wordt er wel eens gek van.”

———————————————-

Dit artikel is een voorpublicatie uit de reeks “Roadtrip langs de MKB-parels van West-Brabant”. Verschijningsdatum: juni 2020. 

Paul van Riel: ‘Als iemand zegt dat iets niet kan, dan zijn wij op ons best’



’Zes jaar geleden begonnen we met enkele zakken voor één opritje, nu doen we een vrachtauto per week’

Neem contact op
Mathijs van Campenhout

Strategisch adviseur

m.vancampenhout@rewin.nl
06-51 99 76 75

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant