Circulair Ambachtscentrum inspireert op Dutch Design Week
Bij de stand ‘Use what we have’ van het Circulair Ambachtscentrum spraken we met Tamara Croes, milieuspecialist Omgevingsdienst Haaglanden en Teun Zoetemeijer (TZO – MAAK Haarlem). Hun verhaal biedt inspirerende inzichten in de kracht van samenwerking en innovatie naar een circulaire economie.
Wat is een Circulair Ambachtscentrum?
Een Circulair Ambachtscentrum (C/A) gaat verder dan alleen een kringloopwinkel of milieustraat. Het is een plek waar afvalstromen op creatieve wijze worden verwerkt tot nieuwe producten. Tamara licht toe dat het netwerk van C/A’s is opgezet door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Rijkswaterstaat. Inmiddels zijn er 71 centra verspreid over Nederland, met elk hun eigen aanpak en specialisaties.
“Het is een zoektocht,” zegt Teun, die in Haarlem plastic verwerkt tot straatmeubilair en andere toepassingen op het gebied van plastic, water, duurzaamheid en circulariteit. Daar werkt hij samen met de lokale kringloopwinkel en afvalverwerker om materialen een tweede leven te geven. Het doel? Afvalstromen onderscheppen voordat ze onbruikbaar worden en die omzetten in waardevolle producten.
Uitdagingen op weg naar een circulaire economie
Hoewel de initiatieven veelbelovend zijn, blijven er obstakels. Een van de grootste uitdagingen is de prijsstelling van gerecyclede producten. “Nieuwe producten lijken goedkoop, maar dat komt omdat de maatschappelijke kosten van afvalverwerking en milieuschade niet in de prijs zijn opgenomen”. Dit maakt gerecyclede producten vaak duurder, ondanks hun duurzame karakter.
Daarnaast is er behoefte aan meer zichtbaarheid voor circulaire producten. “We zien kansen in fysieke locaties waar regionale circulaire makers hun producten kunnen aanbieden,” zegt Tamara. Ook pleit zij voor strengere eisen aan producenten, zodat producten makkelijker te recyclen zijn en opnieuw naar een nieuwe eindbestemming geproduceerd kunnen worden.
Kansen voor ontwerpers en innovators
De Dutch Design Week is een broedplaats voor innovatie en samenwerking, en biedt ontwerpers de kans om te leren van initiatieven zoals die in Haarlem. “Onze werkplaats staat naast een afvalverwerker, waardoor we direct materialen kunnen hergebruiken,” vertelt Teun. Dit concept kan breder worden toegepast, met verschillende materialen en in andere steden.
“Ontwerpers spelen een sleutelrol in de overgang naar een circulaire economie,” voegt Tamara toe. Ze benadrukt dat samenwerking binnen de keten essentieel is om impact te maken. Producenten, ontwerpers en afvalverwerkers moeten samen kijken naar slimme oplossingen.
Doe ook mee aan de circulaire transitie
Ben je als ondernemer, onderwijsinstelling of overheidsorganisatie geïnteresseerd in samenwerking om de circulaire transitie in West-Brabant te versnellen? Neem dan zeker contact op met REWIN West-Brabant.
Met elkaar kunnen we nieuwe projecten opzetten, kennis uitwisselen en West-Brabant verder positioneren als koploper in circulariteit.