BioscienZ in Breda maakt kippeneiwit zonder kippen

"Schimmels doen dat veel effectiever."

Er komen steeds meer mensen op de wereld. Tegelijkertijd warmt de aarde op en verdwijnt landbouwgrond. De groeiende behoefte aan melk en kippeneiwit zal op een andere manier opgelost moeten worden. BioscienZ in Brabant heeft dé oplossing. Het Bredase bedrijf produceert plantbased eiwit met behulp van schimmels. Er komt dus geen dier aan te pas.

Geen koeien of kippen meer nodig

“Voor het maken van kippeneiwit of melkeiwit hebben we geen dieren meer nodig, omdat schimmels dit veel effectiever kunnen maken dan een koe of een kip dat kunnen.” Aan het woord is Wim de Laat. In 2010 richtte hij BioscienZ in Breda op. Vanuit dit moederbedrijf is de Protein Brewery ontstaan, waar plantaardige eiwitten worden ontwikkeld met behulp van fermentatie. Zoals het eiwit Fermotein®, een plantaardig alternatief voor dierlijk eiwit met een hoge voedingswaarde en een lage CO2-voetafdruk.

Duurzaam diervrij eiwit

Wim de Laat: “Schimmels kunnen efficiënter produceren dan dieren. Je kunt met schimmels dertig keer meer kippeneiwit per hectare maken dan met kippen. Voor melkeiwit geldt dat schimmels vijf keer meer melkeiwit per hectare opleveren dan koeien. Biotechnologie wint het in dit opzicht van traditionele landbouw. Daarbij komt dat je met schimmels dierenleed kan vermijden, maar ook minder last hebt van mest, stikstofuitstoot, antibioticagebruik of ziektes als de vogelgriep.”

Kleine voetafdruk

Met het eiwit gemaakt door schimmels kun je geen ‘eitje’ bakken, maar het kan wel het kippeneiwit vervangen als bindmiddel in brood, koekjes, vlees, vleesvervangers, ijs, zuivel, salades en sauzen. De Laat: “Op dit moment zijn er wereldwijd tekorten aan kippeneiwit. Dat kun je niet oplossen door meer kippen te gaan houden. Het produceren van kippeneiwit en melkeiwit met behulp van schimmels zorgt naast het voorkomen van dierenleed, voor een enorm milieuvoordeel: minder land, minder energie, minder water voor eenzelfde product.” Het levert ook een enorme kostenbesparing op. Je hoeft geen kippen meer te fokken, voeren en huisvesten, geen eieren meer te rapen en te verpakken. Bovendien is dit eiwit een uitkomst voor vegans of mensen met een kippeneiwitallergie.

(West-)Brabant als epicentrum

Voor geboren en getogen Brabander Wim de Laat is Brabant een logische plek voor zijn bedrijf. “Brabant is het epicentrum van de industriële biotechnologie. Je hebt hier alles: labs, goede mensen, grondstoffen en alle contacten die we nodig hebben om succesvol te zijn. De biotechnologische infrastructuur is geweldig: centraal in Nederland met Leuven en Gent om de hoek. Brabanders zijn down to earth en echte doeners. De cultuur is er één van gunnen, helpen en samenwerken. Alleen kunnen we het verschil niet maken, samen wel. We doen projecten met stagiaires van de Avans Hogeschool in Breda, TU Delft en WUR. We werken samen met grote agro bedrijven als Cosun en Cargill, maar ook kleine, innovatieve bedrijven als B4Plastics en MillVision. Verder hebben we contacten met lokale grondstoffenpartijen, voedingsmiddelenklanten en ingenieursbureaus.” BioscienZ is op dit moment ook bezig met innovaties op het gebied van materialen. Zo wordt er geëxperimenteerd met plantbased leer uit mycelium en worden er pigmenten op basis van schimmels gemaakt.

Wereldwijd verspreid

De uiteindelijke droom van Wim de Laat gaat verder dan Brabant. “In de hele wereld kunnen ze onze technologieen gebruiken. Mijn droom is dat elk continent in de toekomst lokaal zijn kippeneiwit kan produceren met onze schimmeltechnologie.”

Bron: Brabant Branding april 2024

Lid van Het Plantbased Netwerk

Wim de Laat is een schitterend voorbeeld van een regionale pionier en koploper op het gebied van plantbased ondernemen. Hij maakt met zijn bedrijf deel uit van Het Plantbased Netwerk, een initiatief van het West-Brabantse plantbased werkveld. Het Plantbased Netwerk (HPN) is een hechte en groeiende groep ondernemers/bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen en (lokale en regionale) overheden. We delen kennis, werken samen, en helpen elkaar om samen èn individueel stappen te zetten naar een nieuwe, plantbased economie. HPN is nadrukkelijk actief over de regiogrenzen heen. Meer weten over Het Plantbased Netwerk? Mail of bel met Jonica! 

Neem contact op
Jonica de Bruijn

Programmamanager Plantbased Ondernemen

j.debruijn@rewin.nl
06-30 98 76 67

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant