Antwerpen wil grote kantoren aantrekken
Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.
door Arthur 't Hart arthur.thart@bndestem.nl. donderdag 18 september 2008 |
door Arthur 't Hart arthur.thart@bndestem.nl. donderdag 18 september 2008 |
ANTWERPEN/BREDA – Antwerpen gaat zich veel sterker en planmatiger richten op het aantrekken van (hoofd)kantoren van internationale bedrijven.
Daartoe wordt een nieuwe organisatie in het leven geroepen: ‘Antwerp Headquarters’, een publiek-private samenwerking van de gemeente, de Antwerpse Kamer van Koophandel en projectontwikkelaars en makelaars.Robert Voorhamme, schepen van Economische Zaken, maakte de ambitieuze plannen gisteren op een persconferentie bekend. Voorhamme stoort zich er al langer aan dat Zuidwest-Nederland (en met name Breda) de strijd om de vestiging van Benelux-bedrijfshoofdkantoren lijkt te hebben gewonnen. Antwerpen gaat nu serieus terugvechten.
Uit efficiency-overwegingen hebben veel grote concerns de afgelopen jaren hun afzonderlijke landenkantoren (bijvoorbeeld in Brussel en in Utrecht of Rotterdam) samengevoegd tot 1 Benelux-hoofdkwartier. West-Brabant en vooral Breda hebben veel van die kantoren binnengehaald, dankzij de ligging precies in het midden en door de niet-aflatende inspanningen van de regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN.
Het veel grotere Antwerpen had het nakijken. "Tot dusver hadden we – behalve voor havengebonden bedrijven – geen enkel instrument om economische bedrijvigheid aan te trekken", aldus Voorhamme. "Vooral op de kantorenmarkt doen we het slecht. Internationaal staat Antwerpen niet op de kaart."
Antwerp Headquarters moet daar radicaal verandering in brengen. Voorhamme verwees daarbij uitdrukkelijk naar de regio Breda: "Die bewijst dat het veel beter kan." Hij gaf toe dat bij de uitwerking van zijn plannen het REWIN als voorbeeld heeft gediend.
De acquisiteurs van Antwerp Headquarters gaan straks op basis van een businessplan en marktkennis de hele wereld af om internationale kantoorvestigingen te ronselen. Vanaf 2010 moet dat concrete resultaten opleveren. De nadruk wordt gelegd op sectoren waarin de stad al sterk is: havengebonden bedrijven, ict, de diamant- en goudsector. De kwaliteiten van Antwerpen – groot ‘shopping’-aanbod, rijk cultureel leven, onderwijsvoorzieningen, goede verbindingen – worden daarbij met kracht uitgevent.
Cees Nuijten, hoofdacquisiteur van het REWIN, erkent dat de agressievere aanpak van Antwerpen de aantrekkelijkheid van Zuidwest-Nederland als vestigingsgebied kan bedreigen. Nuijten: "Die sfeer van een grote stad, daar kunnen wij niet tegenop. Maar aan de andere kant hebben we hier onze eigen kwaliteiten, zoals onze ligging en veel lagere loonkosten."
Getagged archief