Alfa Laval, Beneluxeren in Breda
SAMENVATTING
“The man of high speeds”…….. zo wordt Gustav de Laval, de oprichter van het bedrijf dat tegenwoordig Alfa Laval heet, wel genoemd. De onderneming maakte furore met Gustav’s briljante uitvinding van de continue separator. Een uitvinding die in de loop der jaren werd gevolgd door honderden nieuwe vindingen, patenten en toepassingen. Sinds de oprichting in 1883 heeft de onderneming haar expertise uitgebreid door warmteoverdracht en vloeistofstroombeheersing toe te voegen. Samen met scheidingstechnologie vormen deze de kerncompetenties van het bedrijf dat inmiddels is uitgegroeid tot een multinational met een 100-tal vestigingen op alle continenten van de wereld. Het concern biedt wereldwijd werkgelegenheid aan ruim 9700 werknemers en kan bogen op een jaaromzet van niet minder dan 1,6 miljard euro. Alfa Laval is genoteerd op de aandelenbeurs in Stockholm.
De directie van Alfa Laval Benelux heeft recent besloten haar activiteiten te bundelen of liever te “beneluxeren”. Besloten is om alle backoffice activiteiten vanuit het Brusselse Evere en het Hollandse Utrecht onder te brengen in een nieuw te bouwen kantoor met bedrijfsruimte in Breda. De lokale vertegenwoordiging van Alfa Laval voor wat betreft de verkoop- en serviceactiviteiten in de afzonderlijke landen zal gewoon gehandhaafd blijven om een maximale interface met haar klanten te waarborgen.
De historie van Alfa Laval leest als een spannend jeugdboek. Een historie die bol staat van nieuwe vindingen en productinnovaties. Het voert te ver om de gehele productenrange van Alfa Laval de revue te laten passeren, maar de bedrijfsactiviteiten van Alfa Laval kunnen het best omschreven worden als het ontwikkelen en produceren van specialistische producten, systemen en services, gericht op het continu ondersteunen van haar klanten bij het optimaliseren van hun procesprestaties. De organisatie helpt haar klanten om producten als olie, water, chemicaliën, dranken, voedingsmiddelen, zetmeel en farmaceutische producten te verwarmen, koelen, scheiden en te transporteren. Vervuilde olie wordt met de hulp van Alfa Laval apparatuur gereinigd en voor hergebruik geschikt gemaakt. Zeewater wordt drinkwater. Sappige tomaten worden omgevormd tot eersteklas producten. Een olijf verandert in extra vierge olijfolie. Afvalwater wordt gezuiverd en kan opnieuw worden gebruikt. En zo kunnen we legio voorbeelden noemen. In dit opzicht is Alfa Laval (wereld)marktleider op het gebied van al haar kerntechnologieën. Productinnovatie, research en development zijn sleutelwoorden binnen deze (dynamische) organisatie en staan hoog in haar vaandel, in het besef dat alleen via die benadering een onderneming anno 2004 kan overleven en haar marktaandeel kan vergroten.
Alfa Laval staat te boek als een financieel solide onderneming met een hoge ratio eigen vermogen versus vreemd vermogen en een hoge return on investment. Alle andere financiële ratio’s duiden eveneens op een financieel sterke onderneming. Alfa Laval realiseert, ondanks de magere groeicijfers van de Europese economie, prachtige groeicijfers.
De directie van Alfa Laval heeft na een grondige studie naar de voorwaarden waarbinnen het bedrijf haar activiteiten in de Benelux verder kan ontwikkelen en verbeteren, besloten haar nieuwe kantoor met bedrijfsruimte in Breda te vestigen. Naast argumenten als een gunstige geografische ligging, goede bereikbaarheid en arbeidspotenties, speelde een snelle realisering een belangrijke rol. “Een rol”, aldus Sammy Hulpiau, algemeen directeur van Alfa Laval Benelux, ” die prima door de gemeente Breda wordt ingevuld. Wij ontmoetten een enthousiast gemeentebestuur dat met kennis van zaken een marsroute uitstippelde en voldoende waarborgen bood voor een snelle start van onze activiteiten”. Daarnaast signaleert Sammy Hulpiau een rooskleurige toekomst voor de stad Breda. ” De komst van de HSL en shuttle zal Breda geen windeieren leggen. Bereikbaarheid en snelle verbindingen binnen Europa zijn voor onze organisatie, maar ook voor anderen van eminent belang. Binnen drie uur reizen van Breda staan we op de Avenue des Champs-Elysees in Parijs en dat is toch uniek”.
De wethouder Economische Zaken van de gemeente Breda, de heer
Met de komst van Alfa Laval is een investering gemoeid van ca. 15 miljoen euro. Met inbegrip van directe en indirecte werkgelegenheid zal het bedrijf werkgelegenheid bieden aan ruim 250 werknemers. Aantekening verdient dat de buitendienstmedewerkers weliswaar vanuit Breda opereren, maar dat zij hun service- en verkoopactiviteiten hoofdzakelijk op locatie bij de klant verrichten. Alfa Laval is met de werving van personeel reeds gestart en zoekt in dit verband bijvoorbeeld vloeiend Frans sprekende medewerkers op diverse technische en administratieve niveaus.
De directie van Alfa Lafal heeft gekozen voor een bouwontwikkeling aan de oostzijde van Breda. Uiteindelijk is de voorkeur uitgesproken voor een locatie op Hoogeind II; te ontwikkelen door CRA uit Eindhoven. Deze partij beschikte nog over het gewenste grondareaal van ca. 1 hal en heeft de competenties in huis om in een zeer kort tijdsbestek een kwalitatief hoogwaardig gebouw te realiseren. Het gebouw is een ontwerp van Bo.2 architectuur en stedenbouw uit Tilburg en bevat circa 2.500 m2 kantoorruimte en 1.000 m2 bedrijfsruimte. De start van de bouw is gepland omstreeks oktober a.s. om vervolgens in juli 2005 operationeel te zijn.
DTZ Crest en de regionale ontwikkelingsmij Rewin West-Brabant hebben deze acquisitie mogen begeleiden.
NV Rewin West-Brabant.
Info: NV Rewin West-Brabant C.Nuijten 06 53 33 22 70.