AgroBOTS | ‘Tech en Tuinboon’-serie | 3e sessie: gewasbescherming

De partners in het project agroBOTS organiseren een nieuwe lezing, als brug tussen boer en techneut. 5/4 alweer de derde!

Datum:

05-04-2022

In agroBOTS werken bedrijven en eindgebruikers samen aan slimme, gebruiksvriendelijke hightech oplossingen voor boeren en tuinders. De focus ligt op de inzet van data, robotica en AI in de open teelten. REWIN is projectpartner.
We voeren onder andere samen innovatie- en demonstratieprojecten uit. Ook bieden we netwerk- en kennisevents aan.

3e sessie: gewasbescherming

In de eerste sessie ging het over de biologie van het zaaien en maken van bouwplannen. De tweede stond in het teken van bemesting en bodembeheer. Kijk deze hier terug.

Op 5 april staat het thema gewasbescherming op de agenda. 

Door de Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 van de Rijksoverheid is dit een zeer actueel onderwerp. Gezamenlijke inspanning is van belang, en hierin kan de combinatie van biologie en technologie een belangrijke rol spelen.

Uit de toekomstvisie: “In 2030 bestaat de land- en tuinbouw in Nederland uit een duurzame productie met weerbare planten en teeltsystemen, waardoor ziekten en plagen veel minder kansen krijgen en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen zo veel mogelijk kan worden voorkomen. Daar waar gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt, is dit conform de principes van geïntegreerde gewasbescherming, nagenoeg zonder emissies naar het milieu en zonder residuen. Hiermee wordt tegelijkertijd een blijvend economisch perspectief voor de land- en tuinbouw gerealiseerd.”

Datum en tijd

Dinsdag 5 april | 20.00-21.00 uur | online via Teams

Programma

Tijdens het webinar is er volop ruimte voor vragen en discussie.
De volgende onderdelen komen aan bod:

  • Gewasbescherming, wat blijft er over? | Jochem Bronkhorst, PhD kandidaat bij Wageningen University and Research
    Over hoe de plantpathogeen fytoftora binnendringt in planten en alleen al in de aardappelteelt jaarlijks circa 6-7 miljard euro schade veroorzaakt. Jochem gaat ook in op de Toekomstvisie Gewasbescherming 2030; voor veel telers een grote uitdaging.

  • UV-C technologie in de land- en tuinbouw; technologie in de strijd tegen ziektes en plagen |  Arjo van der Sluis, accountmanager bij CleanLight
    Welke rol kan UV-C technologie spelen in de strijd tegen ziektes- en plagen en hoe wordt dit al toegepast? Arjo blikt ook terug op hoe de technologie tot stand kwam. Wat zijn kansen (en uitdagingen) voor de toekomst?
AgroBOTS

‘Tech en Tuinbouw’

In de lezingencyclus ‘Tech en Tuinbouw’ behandelen we diverse uitdagingen die robotica in de landbouw met zich meebrengt, bv.

  • Sluit mijn technologie oplossing aan op de biologie, plantenteelt en de behoeftes van de teler?
  • Welke technologie is beschikbaar om de bedrijfsvoering en bedrijfsprocessen op mijn landbouwbedrijf te ondersteunen?

In Tech en Tuinbouw behandelen we deze onderwerpen en meer, in tweemaandelijkse gratis lezingen. We volgen daarbij de natuurlijke cyclus en gerelateerde thema’s van het boerenbedrijf; van teeltplan tot oogst.

De lezingen bieden op een laagdrempelige manier een eerste inzicht in de thema’s.

Voor wie

Deze lezingenreeks is interessant voor zowel de boer als voor de techneut. We willen er wederzijds begrip en kennisuitwisseling mee stimuleren tussen de teelt (biologie) en technologie/robotica.

Het agroBOTS project en deze bijeenkomst worden mede mogelijk gemaakt door Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van de respons van de Europese Unie op de COVID-19-pandemie (REACT-EU),  OPZuid en  Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

REACT-EU
OPZuid
Ministerie EZK

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant