De personeelstekorten bij onderhoudsbedrijven in Zuidwest-Nederland aanpakken. Dat is het doel van het Human Capital project, een gezamenlijk initiatief van bedrijven en onderwijsinstellingen in de regio. Reikhalzend wordt uitgekeken naar de resultaten. Want ook nu gaan demografische ontwikkelingen als vergrijzing en ontgroening gewoon door. Voldoende reden voor een gesprek met Herman den Boeft (Ardee Engineering & Detachering) en John Kustermans (tot 2012 projectmanager REWIN), twee van de direct betrokken bij het project dat deel uit maakt van het Maintenance Competence Center.

Download het hele artikel uit Het Ondernemersbelang!

Den Boeft is in het dagelijks leven directeur van het onafhankelijke en multidisciplinaire ingenieursbureau Ardee Engineering & Detachering in Bergen op Zoom. Kustermans was tot januari 2012 projectmanager bij REWIN West-Brabant. Samen zijn ze het erover eens: het Human Capital project loopt niet zo vlot als zou moeten. Toch wordt winst geboekt: bedrijfsleven en onderwijs weten elkaar steeds beter te vinden, de noodzakelijke kennisuitwisseling begint op gang te komen en Maintenance Valley is ondertussen een begrip geworden. Den Boeft noemt het niet vreemd dat het lang duurt, voordat regionale overheden, bedrijfsleven en opleidings- en kennisinstituten in de regio samen oplossingen voor de personeelstekorten in onderhoudssector ontwikkelen. "Zelfs de hoofden van technische diensten van naast elkaar gelegen bedrijven kennen elkaar vaak niet."

Onderzoek
Om nieuwe opleidingen vorm te geven of bestaande studies aan te passen is een onderzoek gestart naar de (toekomstige) personeelsbehoeften van onderhoudsbedrijven in de regio. Ontwikkelingen als economische crisis, toegenomen automatisering en het wegtrekken van productiebedrijven naar lage lonenlanden veranderen weinig aan de huidige personeelstekorten. "Demografische ontwikkelingen als vergrijzing trekken zich niets aan van het economisch tij."Op maintenance gebied zijn er nog veel mogelijkheden tot verbetering. "Voor het oplossen van storingen, preventief onderhoud en optimaliseringen van bestaande processen heb je jonge en gekwalificeerde mensen nodig. Zorgen voor voldoende instroom, praktijkgerichte opleidingen en flexibele inzet van technici is daarom keihard nodig."

Praktijkgericht onderwijs
De concurrentiepositie van de industrie in Zuidwest-Nederland versterken is het uiteindelijke doel van alle activiteiten die onder het Maintenance Competence Center ressorteren. Het menselijk kapitaal blijft te allen tijde de doorslaggevende factor en daarom wordt werk gemaakt van praktijkgericht onderwijs. De huidige opleidingen focussen volgens Den Boeft teveel op theorie en zijn te algemeen. In het kader van het Human Capital-project wordt daarom voor het vmbo en mbo gewerkt aan het realiseren van mobiele units met praktijkgerichte machines en apparatuur. Deze gemakkelijk te verplaatsen praktijkschool heeft vele voordelen. "Het onderwijs hoeft maar ¨¦¨¦n keer te investeren en de leerlingen ontvangen het onderricht in eigen omgeving."

Uitwisseling
In Etten-Leur en Oosterhout is ondertussen gestart met het onderling uitwisselen van technisch personeel. Verbreding naar een vergelijkbaar proefproject in Zeeland wordt gezocht. Het idee: in rustige periodes een medewerker uilenen aan een bedrijf dat op dat moment bijvoorbeeld groot onderhoud pleegt. Doordat de monteur regelmatig op dezelfde werkplek opereert neemt de locatiekennis toe, verbeteren zijn prestaties en wordt efficiencywinst geboekt. Ondanks dat moeizame aanloop gelooft Kustermans in het slagen van dit deel van het project. "Het optimaal inzetten en uitwisselen van technisch personeel verbetert op termijn de concurrentiekracht van ondernemingen."

 

 

Bron:  Het Ondernemersbelang
Tekst: Ben van den Aarssen
Fotografie: Marco Magielse

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant