Creatieve Dienstverlening | Techneuten op zoek naar verbinding
In het nieuwste West-Brabantse sectorprogramma, Creatieve Dienstverlening, gebruiken we professionele creativiteit als sleutel tot waardecreatie. Hierin staan samenwerking en DOEN centraal. Zo stimuleren we bijvoorbeeld West-Brabantse ondernemers op een andere manier naar hun organisatie te kijken. Doel: (door)ontwikkeling faciliteren en bedrijven helpen innoveren.
Bart van den Bemd en Rien Boschman van EPI Industrial Automation zijn van die ondernemers. Lees het verhaal over hun bedrijf hieronder en/of download het door op de afbeelding te klikken.
In 1980 wordt Elektro Pneumatisch Installatiebedrijf opgericht. Met de wind mee – industriële automatisering is booming. En nu? Nu is alles anders. EPI moet de zeilen bijzetten.
Met de komst van de PLC een dikke veertig jaar terug, voltrekt zich een kleine industriële revolutie. Bedrijfsinstallaties voorzien van een Programmable Logic Controller zijn in staat tot autonoom handelen. Bedrijven kunnen niet anders dan investeren. Bart van den Bemd en Rien Boschman zien het aankomen. Zij richten EPI op en bieden turnkey PLC-oplossingen.
Vandaag de dag is de industriële automatisering uitgebreid met de digitalisering van de werkprocessen. Datagedreven werken maakt processen nauwkeuriger, sneller en complexer. De vraag naar besturingskasten is er niet minder om. Met achttien medewerkers draait EPI prima, onder leiding van Ivo van den Bemd, zoon van, en Carlo de Kok.
Lang maakten techneuten de dienst uit in dit vakgebied. Nu voltrekt zich opnieuw een kleine industriële revolutie.
Smart Industry belooft een slimme datagedreven koppeling van machines, mensen en producten. TNO noemt het essentieel voor het voortbestaan van de Nederlandse maakindustrie. Het streven is om op nationaal niveau een digitaal datagedreven productienetwerk te realiseren. In 2025 moet het zo ver zijn.
Wat betekent Smart Industry voor EPI? “Wij merken dat industriële automatisering rap verandert,” vertellen Carlo en Ivo. “Technische kennis is nog altijd een troef, maar niet meer genoeg om op lange termijn succesvol te zijn. We weten dat we moeten veranderen. We moeten breder denken. We moeten leren doorvragen. Het gaat om data. Het gaat om informatie.”
Veertig jaar ervaring, veel loyale medewerkers. Het is de kracht die EPI ver heeft gebracht en tegelijk wat groei nu in de weg staat.
De klant van vandaag verwacht dat de specialisten van EPI breed kunnen meepraten. Klinkt als werk voor accountmanagers? “Wij zoeken de oplossing liever dicht bij onszelf. We willen echt technisch gedegen adviseren. Wat wij voorstellen, kan in de praktijk precies zo gerealiseerd worden. Zo willen we bekend staan.”
EPI is door en door techniek. Van de werkvloer tot de directiekamer. In hun zoektocht naar verandering, laten Carlo en Ivo zich begeleiden door business developer Wouter Melkert. “We zochten naar een manier om de noodzakelijke veranderingen in gang te zetten. Waar moeten we beginnen, hoe krijgen we iedereen mee?“ Wouter begeleidt de directeuren met het uitspreken van ideeën en het vinden van overeenstemming, om zo te komen tot een gezamenlijke toekomstvisie. Parallel aan dit proces, grijpen Carlo en Ivo de kans om een traject aan te gaan met de creatieve dienstverleners van The Innovation Cube.
Lange tijd hebben de werknemers van EPI zich op techniek kunnen focussen. Nu vragen hun leidinggevers buiten de kaders te treden.
Leiding stuurt aan, werknemers voeren uit. Communicatie is eendimensionaal. Dat patroon willen Carlo en Ivo doorbreken. “Op de werkvloer staan de beste techneuten in hun vakgebied. We zien graag dat zij meer van zich laten horen. Dat ze hun inzichten delen en hun ideeën uitspreken. Dat lukt niet met alleen een toekomstvisie. We moeten een cultuuromslag in gang zetten. Daarvoor hebben we de expertise niet in huis.”
Binnen The Innovation Cube werkt Wouter Melkert samen met Romana Buijs en Wesley van Dongen. De laatste twee vullen het werk van Wouter aan met brainstormtechnieken en bedrijfskundige onderbouwing. Het drietal gaat met het volledige team van EPI aan de slag. Techneuten koppelen aan creatieven? Dat levert hoe dan ook een spanningsveld op. Techneuten zoeken houvast in vaste verbanden. Creatieven brengen precies het tegenovergestelde. Vrijuit experimenteren, verwachtingen loslaten. Convergent denkende techneuten worden divergent uitgedaagd. En dat blijkt waardevol te zijn voor EPI.
“Als techneuten zijn we gewend aan voorspelbaarheid. Als we iets doen, weten we graag eerst waarom. Tijdens een sessie met The Innovation Cube, moeten we dat loslaten. Het gaat dan om ontdekken. Zien wat we tegenkomen en daarover in gesprek gaan. Zo komen we met elkaar steeds een stukje verder.”
“Het is een intensief traject waar we in zitten, maar zeker de moeite. Elke creatieve sessie maakt nieuwe dingen los. De noodzakelijke veranderingen komen nu goed op gang.”
Ben je benieuwd naar wat we via het programma Creatieve Dienstverlening voor jou kunnen betekenen? Bel of mail met Geert van de Wouw, hij vertelt je er met plezier alles over.