MKB-parel uit Zundert: het innovatieve Hocosto
Rene en Gerda Geerts verkochten hun bedrijf en gaan nu voor het zelfontwikkelde Hot Cold Storage- systeem. Een artikel uit de reeks "Roadtrip langs de MKB-parels van West-Brabant, dit keer uit Zundert.
Ik heb drie jaar onder de grond gezeten
Technische concepten verkopen die eigenlijk alleen nog maar in zijn hoofd bestaan, René Geerts is er goed in. Als de eerste kopers over de streep zijn, kan hij anderen ook daadwerkelijk iets laten zien. Zo ging dat in het verleden, maar niet met zijn nieuwste product, want dat verdwijnt voor 98 procent onder de grond.‘
René Geerts vormt privé en zakelijk een duo met Gerda. Eerder hadden ze een technisch bedrijf met tachtig medewerkers in Zundert dat van een innovatief ontwikkelbedrijf steeds meer een productiebedrijf werd. “Ik ben een pionier”, zegt René Geerts. “Als iets een sleur wordt, of de regelgeving gaat knellen, dan verlies ik mijn interesse.” In 2013 besluiten ze het bedrijf te verkopen, maar niet veel later is René het stilzitten al beu en besluit hij een oud idee nieuw leven in te blazen.
Flexibel, schaalbaar en betaalbaar
Het Hot Cold Storage-systeem dat René bedenkt en waarvoor hij – letterlijk en figuurlijk – veel onder de grond zat, bestaat uit een aluminium constructie in een ondergronds bassin. In het goed geïsoleerde bassin wordt door zonnecollectoren verwarmd water op temperatuur gehouden voor gebruik in de wintermaanden. De benodigde materialen zijn vrij beschikbaar in andere sectoren en dat maakt het flexibel, schaalbaar en betaalbaar. Zit het eenmaal in de grond, dan gaat er letterlijk zand overheen en is het enige dat een prospect nog kan zien de schakelkast. René Geerts: “Simpel is onze kracht. Er bestaan wel andere oplossingen voor warmte-opslag, maar die zijn allemaal veel duurder. Iets wat complex is simpel maken, is overigens verrekte lastig.”
Business angel
“Doordat we ons oude bedrijf verkochten, konden we voor HoCoSto onze eigen business angel zijn”, zegt Gerda Geerts, die meer van de structuur en de dagelijkse operatie is. “We maakten een proefmodel, patenteerden het en vonden early adopters. Terwijl René onder de grond zat, deed ik een opleiding verandermanagement en coachte ik start-ups. En nu zijn we dat zelf. Heel interessant, je begint weer vanaf nul en moet alles zelf doen. Even de IT-afdeling bellen bij een computerprobleem, is er niet meer bij.”
Ondersteuning
Gerda Geerts: “REWIN ondersteunt ons vooral bij het leggen van contacten, bijvoorbeeld voor mogelijke financiers of strategische partners. Binnenkort doen we mee aan de Financieringstafel. Ook helpt REWIN bij het zoeken naar geschikte bedrijfsruimte en met de doorontwikkeling naar scale-up die we nu doormaken.”
Jeuk
Er zijn inmiddels een aantal projecten gerealiseerd en er staan er tientallen op de rol, waarvan een aantal in het kader van de aardgasvrije wijken die her en der verrijzen. Projecten die vragen om werkvoorbereiding en dan krijgt René al weer een beetje jeuk. “Daar begint de sleur weer, hoewel ik die eerste serie projecten graag doe om ervan te leren.” Er is inmiddels een klein team van medewerkers.
Gerda Geerts: “We staan nu op een kruispunt: maken we er een echt bedrijf van, gaan we verder met alleen inlenen, of verkopen we het en blijven we nog een aantal jaren meedoen? Gelet op onze leeftijd – we zijn allebei boven de 60 – moeten we het onszelf niet te moeilijk maken en ligt een partner voor de hand. Dat lijkt ook te lukken!”
——————————————————————-
Dit artikel is een voorpublicatie uit de reeks “Roadtrip langs de MKB-parels van West-Brabant”. Verschijningsdatum: najaar 2020.
Rene en Gerda Geerts met hun hot cold storage systeem
.
‘Je begint weer vanaf nul en moet alles zelf doen’
Arthur Nijhuis
Startup & Scale-up | B'WISE