‘Hightech meets Telers’ gaat innovatieve onkruidbestrijding opleveren
Op 28 augustus kwamen zo’n vijftig hightechbedrijven en telers bij elkaar bij Proeftuin Vredepeel, in de eerste van een reeks inspiratiesessies voor het ontwikkelen van innovatieve onkruidbestrijdings(robot)-oplossingen voor de land- en tuinbouw.
Wereldwijd wordt het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de land- en tuinbouw steeds verder beperkt. Dit creëert de komende jaren voor telers grote uitdagingen. Vooral omdat het leidt tot het handmatig moeten wieden van teelt. Dit brengt, als er al personeel voor gevonden kan worden, te hoge kosten en arbeidsintensieve procedures met zich mee. Aanleiding genoeg voor het vinden van alternatieve ‘innovatieve’ onkruidbestrijdingsmiddelen. Denk hierbij aan een onkruidrobot die mechanisch en zonder bestrijdingsmiddelen het onkruid weghaalt. Maar een kant- en klare onkruidrobot voor de land- en tuinbouw bestaat nog niet in Nederland.
Via samenwerkingen tussen hightechbedrijven proberen de initiatiefnemers om tot een oplossing voor telers van met name industriegroenten te komen. Voor hightech-aanbieders is robotisering in de land- en tuinbouw een markt met enorm veel potentieel.
Tijdens de bijeenkomst hebben de deelnemers gezamenlijk de mogelijkheden, kansen en barrières rondom het ontwikkelen van slimme onkruidbestrijding verkend. Concreet zijn er drie cases geformuleerd, waar hightechbedrijven en telers gezamenlijk mee aan de slag gaan. In deze cases staan respectievelijk de teelt van aardappel, bonen en sla centraal.
De technieken om tot een slimme oplossing te komen voor de drie cases bestaan al. Het is nu zaak deze technieken op een slimme manier met elkaar te verbinden. De projectteams die met elkaar gaan werken aan de cases, werken de komende tijd hun ideeën daarover verder uit. Tijdens de vakbeurs AgriFoodTech2019 op 11 en 12 december worden de consortia gepresenteerd die actief aan de slag gaan met de projecten. In 2020 worden de eerste prototypes verwacht.
Het programma ‘Hightech meets Telers’is een initiatief van ZLTO, Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM), REWIN, FME en Foodtech Brainport en wordt mede mogelijk gemaakt door provincie Noord-Brabant.
Gedeeltelijk overgenomen uit Nieuwe Oogst