Aardappelzetmeelkrat beschermt waterplantjes
Biologisch afbreekbare kratten beschermen sinds afgelopen maandag jonge waterplanten in een vijver naast de Slotbossetoren in Oosterhout. De beschermkratten kwamen tot stand dankzij samenwerking tussen verschillende marktpartijen. Financiële steun uit het BioBooster-fonds van de provincie Brabant en InnovatieLink versnelde de realisatie. Wethouder Marcel Willemsen: “Dit is goed voor het milieu en voor de bedrijven in de regio.”
Ganzen en eenden vreten jonge waterplanten aan. Dit verstoort het ecosysteem. De waterkwaliteit vermindert en (blauw)algen krijgen de kans zich te ontwikkelen. Dat is ongewenst. Reden voor Mark den Dubbelden van Dutch Watertech uit Bergen op Zoom om hiervoor een duurzame oplossing te verzinnen. Den Dubbelden: “Er bestaan systemen met kippengaas, maar dat loogt uit en levert vervuild water op. Bovendien moet je het gaas na verloop van tijd verwijderen.”
Afbreekbaar
De oplossing lag in een biologisch afbreekbaar kratje. Den Dubbelden benaderde Rodenburg Polymers. Dit Oosterhoutse bedrijf is al jaren actief in het ontwikkelen en maken van granulaat op basis van (voornamelijk) aardappelzetmeel. Met hulp van spuitgieterij Omega is er na ruim een jaar ontwikkelen en testen nu de Procrate-beschermkrat. Rodenburg: “De krat breekt na enkele jaren in het water volledig af . Als de planten na enkele jaren sterk genoeg zijn, hoef je dus niets te verwijderen. Bovendien geeft het krat geen toxische stoffen af.”
Meerwaarde
Freek van den Heuvel van ontwikkelingsmaatschappij REWIN dat het BioBooster-fonds beheert: “Dutch Watertech en Rodenburg Polymers zijn beide bedrijven uit ons biobased netwerk in de Biobased Delta. Ondersteuning vanuit het fonds was nodig om de opstartkosten mede te financieren. Dat is iets dat vaak lastig is in het mkb. Bij een innovatie is het altijd belangrijk dat er een meerwaarde is ten opzichte van de gangbare oplossing. Dat is hier duidelijk het geval.”
Wethouder Willemsen: “Dit soort duurzame en milieuvriendelijke oplossingen zijn belangrijk. Voor het milieu en voor bedrijven in de regio. De overheid kan als launching customer de duurzame ontwikkeling een zetje geven. Daarom investeren we in deze pilot en geven we het goede voorbeeld aan andere West-Brabantse gemeenten. Daarnaast zijn wij natuurlijk blij dat we dit soort bedrijven in Oosterhout hebben.”
Voor meer informatie over dit project en Biobooster; neem contact op met Freek van den Heuvel.
Interesse in andere innovatieve biobased projecten? Lees dan de resultaten van drie jaar business development.