Food Valley Award voor Koffiebranderij Peeze
De Food Valley Award is een van de meest prestigieuze prijzen in de Nederlandse agri-food-, feed- en hortisector. Jaarlijks nomineert een onafhankelijke vakjury drie innovaties.
De Food Valley Expo 2015 bood de bijna 900 bezoekers aan de expo volop gelegenheid om nieuwe businesspartners te ontmoeten en nieuwe ideeën op te doen. Tijdens de expo stonden de drie genomineerden voor de Food Valley Award centraal: de biobased koffiecapsules van Koffiebranderij Peeze, het schone broeiproces om pluimvee te ontdoen van veren van Mark Stork Poultry Processing en de extractietechnologie om pectine uit de pulp van koffiebessen te winnen van Pectcof genomineerd. Uiteindelijk ging Peeze er met de prijs vandoor.
Deelnemer Biobase NWE genomineerd
De extractietechnoogie van Pectcof is mede tot stand gekomen dankzij het Europese project Biobase NWE. Via Biobase NWE kon MKB financiële steun (middels een innovatie-voucher) krijgen om innovatieve biogebaseerde technologiën te testen in een unieke, onafhankelijke pilot fabriek in de haven van Gent: de Bio Base Europe Pilot Plant. Hiermee bood het project MKB-ers de mogelijkheid om de kloof te dichten tussen de fase van research & development naar full-scale productie.
Pectcof heeft van die mogelijkheid gebruik gemaakt.
Rudi Dieleman, CEO van Pectcof (Nederland), verwoordt het effect van de voucher als volgt: “Het gaat niet enkel over geld, de technische ondersteuning en expertise zijn het belangrijkste. Opschalen is onvoorspelbaar. Een proces dat perfect werkt in een lab kan zich volledig anders gedragen wanneer je grote hoeveelheden tracht te produceren. De Innovatiecoupon gaf ons toegang tot de waardevolle opschalingsexpertise van Bio Base Europe Pilot Plant en hielp ons vorm te geven aan een commercieel en rendabel, industrieel proces.”
REWIN was de Nederlandse partner in het Biobase NWE project, en heeft Pectcof op het bestaan van de vouchers gewezen. De voucherregeling van Biobase NWE is overigens inmiddels beëindigd.