Projecten Shared Research Center Biorizon en Millvision gehonoreerd

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

De Green Chemistry Campus is in de prijzen gevallen vanuit het OP-Zuid subsidieprogramma. Zowel Biorizon, het Shared Research Center dat onderzoek doet naar bio-aromaten, als Millvision, dat in een consortium een biologisch afbreekbare plantenpot gaat ontwikkelen, hebben een OP-Zuid subsidie ontvangen. De Green Chemistry Campus is een incubator waar bedrijven hun biobased innovaties op het snijvlak van agro en chemie versnellen.

 

Biorizon: onderzoek naar aromaten uit agro-reststromen
Biorizon >> The Way to Aromatics  werd op 3 december jl. gelanceerd door TNO, VITO en de Green Chemistry Campus. Dit Shared Research Center speelt in op het verwachte groeiende tekort aan aromaten uit de petrochemische industrie en op de breed gedragen ambitie om de chemische industrie te vergroenen. Recent heeft Biorizon € 2,5 miljoen startkapitaal verworven waardoor het onderzoek naar innovatieve technologieën om aromaten uit agro-reststromen te ontwikkelen, van start kon gaan.

Biorizon is medegefinancierd door TNO, VITO, NV REWIN West-Brabant, de provincie Noord-Brabant en de Green Chemistry Campus. Daarnaast heeft Biorizon afgelopen maand een subsidie ontvangen van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en het Rijk in het kader van het Operationeel Programma Zuid-Nederland (OP-Zuid). De regionale ontwikkelingsmaatschappij NV REWIN West-Brabant, een van de partners van de Green Chemistry Campus, heeft Biorizon begeleid bij de OP-Zuid subsidieaanvraag. Het onderzoeksprogramma van Biorizon komt voort uit een technologische roadmap die in samenwerking met de partners en het bedrijfsleven tot stand is gekomen. REAP (Regionaal Economisch Actie Programma) en de Provincie Noord-Brabant hebben deze roadmap mede gefinancierd.

 

Biorizon heeft de ambitie om binnen 5 jaar uit te groeien tot een van de top Centers van de wereld op het gebied van biobased aromaten. Op dit moment trekt Biorizon de belangstelling van bedrijven die zich bezig houden met biomassa, conversie, installaties en eindproducten om zich aan te sluiten bij dit Shared Research Center. Dit gaat zowel om wereldspelers als om MKB’ers.

 

Biobased MKB Cluster Horticulture ‘koude grond applicaties’
De tweede OP-Zuid subsidie gaat naar een project van het bedrijf Millvision, dat op de Green Chemistry Campus is gevestigd. Een biobased consortium waar Millvision deel van uit maakt, gaat met de OP-Zuid subsidie werken aan het ontwikkelen van een biologisch afbreekbare plantenpot voor de koude grond. Cellulosevezels uit regionale agrarische reststromen worden ingezet om biopolymeren (bio plastic) te verrijken zodat een bio composiet ontstaat. De cellulose vezels moeten zorgen voor betere prestaties en een lagere kostprijs dan plantenpotten uit oliegebaseerde kunststoffen.

Het consortium bestaat uit Millvision, Rodenburg Biopolymer, Bato, Boot, HAS Den Bosch, AVANS Breda, Copernicus Instituut Utrecht, OWS Gent en de Provincie Noord Brabant. Met de ontwikkeling van de plantenpot speelt het consortium in op de wens om herkenbare en tastbare biobased producten te ontwikkelen om de transitie naar een biobased economie te versnellen. De bedoeling is dat het product binnen 2 à 3 jaar daadwerkelijk op de markt wordt gebracht. In de vervolgfase kunnen ook toepassingen in de automotive branche, in de bouw of met betrekking tot verpakkingen worden onderzocht.

 

Green Chemistry Campus
Op de Green Chemistry Campus werken ondernemers, overheden en kennisinstellingen gezamenlijk aan biobased innovaties op het snijvlak van agro en chemie. Uit reststromen van de landbouwsector worden onder meer vezels, eiwitten en suikers gehaald die met behulp van nieuwe technologieën worden verwerkt in biobased producten met een focus op hoogwaardige materialen, chemicaliën en coatings. De Campus vergroot de slagingskans van biobased ondernemers en draagt zo bij aan de overgang naar een biobased economy. De campus die gevestigd is op het terrein van SABIC Innovative Plastics is een initiatief van de provincie Noord-Brabant, gemeente Bergen op Zoom en NV REWIN West-Brabant.

Voor meer informatie over de Green Chemistry Campus kunt u contact opnemen met Freek van den Heuvel van NV REWIN West-Brabant, een van de partners van de Green Chemistry Campus, via f.vandenheuvel@rewin.nl of  06 51 99 41 19 Zie ook: www.greenchemistrycampus.nl & @GreenChemCampus

OP-Zuid
Het Operationeel Programma Zuid-Nederland (OP-Zuid) is een gezamenlijk subsidieprogramma van het Rijk, de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland en  de steden Breda, Tilburg, ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven, Helmond, Venlo, Sittard-Geleen, Heerlen en Maastricht. Voor de uitvoering van het OP-Zuid is 186 miljoen euro beschikbaar uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Naar verwachting zal de totale investeringsimpuls van het OP-Zuid 660 miljoen euro bedragen in de periode 2007-2013. OP-Zuid heeft als voornaamste doelstellingen de bevordering van het concurrerend vermogen, een duurzame economische groei en een versterking van de werkgelegenheid in Zuid-Nederland. Met de subsidieprojecten wordt op grote schaal invulling gegeven aan de regionale ambitie om Zuid-Nederland verder te versterken tot een Europese toptechnologische regio.

Voor meer informatie over OP-Zuid en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling kunt u terecht bij: Stimulus Programmamanagement, tel. 040 – 237 01 00, of kijk op www.op-zuid.nl.

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant