Zundertse bomenteelt zet zich op de (inter)nationale kaart
De vereniging TreePort Zundert organiseert activiteiten om de boomteeltsector en daarmee aanverwante bedrijven in en om Zundert te versterken en te verduurzamen. Deze sector moet zowel nationaal als internationaal worden (h)erkend als een aantrekkelijke markt- en vestigingsplaats èn kennisbron.
Wie Zundert zegt, zegt bloemencorso en Vincent van Gogh. En misschien ook aardbeien en transport, maar vergeet dus de bomenteelt. Een bedrijfstak die over nagenoeg alle Europese grenzen reikt, maar in Nederland nog een bescheiden imago kent. ‘In Zundert zitten ze liever met de handen in het zand dan met het gezicht in de krant’, luidt de spreekwoordelijke aanduiding van de lokale bescheidenheid. Binnenkort kan Zundert inclusief de regio alle schroom op dit punt van zich afwerpen. Met TreePort zet de bomenteelt zich op de nationale en internationale kaart.
Auteur: Hans van de Ven (Mercuur)
Met bijna 1.800 hectare aan bomenteelt is Zundert de absolute nr. 1 van de Top 5 Greenportgebieden in Nederland. De sector is met circa 2.000 arbeidsplaatsen de grootste lokale werkgever. Meer dan 10% van de totale nationale productie komt uit Zundert en is goed voor een omzet van 50 tot 60 miljoen euro. Met de 1.000 hectare bomenteelt in de rest van West-Brabant bedraagt die omzet bijna het dubbele.
Sterke positie beter uitbuiten
“Het vreemde was dat de Zundertse bos- en haagplanten behalve in Nederland in tal van Europese landen gretig aftrek vinden, maar dat we die sterke positie nog niet echt hadden uitgebuit”, aldus Louis van den Broek. Met ruim 25 hectare behoort zijn boomkwekerij tot een van de grotere in Zundert. Enkele jaren terug kwam in die situatie verandering. Op sleeptouw genomen door de gemeente gingen de Zundertse boomtelers de krachten bundelen. “Niet alleen om de sector internationaal beter op de kaart te zetten”, aldus wethouder economische zaken Willemijn van Hees. “We wilden de potenties breder benutten. Zo becijferden we dat er per dag zo’n 300 vrachtwagens op en neer rijden naar de Randstad om de Zundertse productie daar af te leveren en die vervolgens van daaruit weer richting zuiden, verder Europa in, te transporteren.” Het project Treeport was geboren.
Wethouder Willemijn van Hees, economische zaken en boomkweker Louis van der Broek
‘Boomteelthub’
Treeport is inmiddels een Euregionaal project met Zundert als bakermat en centrum. Het projectplan ligt klaar en heeft instemming van de Provincie dat er begin dit jaar 3 miljoen euro in investeerde. Ook de gemeente droeg ondanks alle bezuinigingen 7 ton bij. Van Hees: “De gemeente wil fungeren als aanjager, maar de bedrijven moeten het project dragen.”
En dat gebeurt. Nog dit jaar gaat de pilot agrologistiek van start. “Die moet ertoe leiden dat Zundert de ‘boomteelthub’ wordt, van waaruit Nederlandse producten Europa in gaan”, legt Martin van der Broek uit. Hij was tot januari 2012 als projectmanager logistiek van REWIN nauw betrokken bij het project. “De strategische ligging van West-Brabant en de aanwezige infrastructuur werken in ons voordeel.” De eerste fase van de pilot is het organiseren van lokale en regionale op- en overslag. Boomteler Louis van den Broek: “Daarmee creëren we vanzelf een aanzuigende werking voor kwekers uit andere regio’s, voor handelsbedrijven en voor grote marktspelers als tuincentra.”
Businesscentre
De spin-off van de Zundertse bomenteelt blijft niet beperkt tot de logistieke marktkansen. Er zijn vergevorderde plannen voor een TreePort Businesscentre. Een groen bedrijventerrein, gericht op bomenteelt gerelateerde handelsbedrijven en aanverwante bedrijfsactiviteiten. Dat tevens ruimte biedt aan een dienstencentrum, logistieke faciliteiten, een beurslocatie, scholingsactiviteiten maar ook aan de ontwikkeling van nieuwe groene stad concepten en andere innovaties. Het projectplan is klaar, de locatiekeuze heel dichtbij. In 2013 moet de schop de grond in kunnen. En in Zundert weten ze wat dat is.