Kansen voor de werkgelegenheid en economie van West-Brabant

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

China acquisitie

China maakt ’t in de wereldeconomie!
De Chinese economie blijft zich in hoog tempo ontwikkelen, zelfs in deze periode van wereldwijde economische recessie. Die expansie zorgt er niet alleen voor dat meer buitenlandse ondernemingen in China willen investeren, maar Chinese bedrijven kijken ook in toenemende mate naar Europa.
Naast die stijgende interesse van Chinese ondernemers voor de Europese markt, is er een toename van ladingstromen vanuit China.
Vele Chinese bedrijven oriënteren zich dan ook op locaties voor eigen Europese vestigingen. Van hieruit wil men de logistieke, marketing- en assemblagegerichte operaties uitvoeren om vervolgens de Europese markten te kunnen bedienen.

Deze ontwikkeling biedt directe kansen voor de werkgelegenheid en economie van West-Brabant. China gaat het maken in de wereldeconomie, en als we hier als regio niet op inspelen, missen we de boot. In 2006 hebben diverse regionale bestuurders, REWIN West-Brabant dat in nauw overleg met de provincie Noord Brabant en de B5 onderkend en de stap gewaagd daar beleid voor te ontwikkelen.
De doelstelling was (en is) om de kwaliteiten van Zuidwest-Nederland actief te promoten in China, teneinde Chinese investeerders te interesseren voor een vestiging in onze regio.

Waar liggen concrete kansen voor Zuidwest-Nederland?
Steeds meer producten worden in Azië gemaakt, maar moeten dus ook hun weg vinden naar consumentenmarkten in Europa. Dáár ligt nadrukkelijk een kans voor West-Brabant: het aantrekken van Chinese investeerders voor de distributie en logistiek van Chinese producten in Europa. Onze regio kàn het, en dóet het ook. West-Brabant is niet voor niets in 2008 en 2009 uitgeroepen tot logistieke Hotspot nr. 1 van ons land. En het vestigingsklimaat zal met de komst van Dinalog en de Supply Chain Campus en de diverse daaraan gelieerde logistieke projecten alleen nog maar beter worden. Chinese bedrijven die op zoek zijn naar een locatie om van daaruit de Europese markt te bedienen zijn daarom nadrukkelijk speerpunt van de China-acquisitie.

Een reis van duizend mijlen…….
….. begon in dit geval met een eerste stap eind 2005. REWIN begon toen namens de regio West-Brabant bescheiden met China acquisitie via het opbouwen van een netwerk en het onderhouden van de eerste Chinese contacten. Dat proces werd gesteund door vertegenwoordigers van de overheden en kennisinstellingen in Zuidwest-Nederland.

Een (economische) samenwerking met een belangrijke Chinese stad, namelijk Yanghzou (4,5 miljoen inwoners) was een tweede stap. In tegenstelling tot de Verenigde Staten wordt de economie van China van oudsher gedomineerd door de overheid. Daarom is het van eminent belang om op dat overheidsniveau een intense samenwerking aan te gaan. De aanwezigheid van overheid, i.c. gemeentelijke en provinciale bestuurders, en onderwijsinstellingen tijdens handelsmissies blijkt noodzakelijk om ingang te vinden in het bedrijfsleven en bij andere Chinese instanties.

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst in 2007

Met het samenwerkingsverband met Yangzhou werden dus de eerste deuren in die Chinese regio geopend. De volgende stap was het de Chinese overheid en sleutelfiguren in het bedrijfsleven van Yanghzou bij herhaling vertellen en laten zien waar Europa ligt, en daarbinnen Nederland, en vervolgens Zuidwest-Nederland. Middels kaarten, animaties en een speciaal daartoe in co-productie met Impuls Zeeland ontwikkelde Chinees- en Engelstalige dvd “Let’s make it in Southwest-Netherlands!”. Duidelijk maken dat je bestaat is immers een voorwaarde om in gesprek te kunnen over de mogelijkheden die je als regio biedt aan het Chinese bedrijfsleven.

De gekozen route
In 2008 heeft REWIN met Impuls Zeeland een speciaal ‘China team’ geformeerd om de acquisitie voor China concreet vorm en inhoud te geven. Uiteraard gebeurt dit in samenwerking met de BOM, en ook de NFIA, ambassade, het consulaat, de IND, NBSO en andere relevante organisaties spelen daar waar nodig een belangrijke rol.

Het China team heeft zich de afgelopen 2 jaar met veel energie gericht op het bewerken van de Chinese markt van potentiële vestigers. Bij alle acquisitie activiteiten wordt dankbaar gebruik gemaakt van de diensten van een tweetal Chinese medewerkers/stagiairs, evenals van Chinese agenten ter plaatse in Yanghzou; een voorwaarde gezien de enorme taalbarrière die het contact bemoeilijkt. Ook is er, naast de eerder genoemde dvd, een eigen Chinese website www.gateway-to-europe ontwikkeld (die door de Chinese medewerkers wordt onderhouden).

Workshop voor Chinese bedrijven tijdens acquisitiereis 

Iedere Chinese investering gaat gepaard met uitgebreide bezoeken aan Zuidwest-Nederland, waarbij het van belang is met deze potentiële investeerders een goede relatie op te bouwen om deel uit te gaan maken van de “Guanxi”, het uitgebreide sociale netwerk, wil men überhaupt tot zaken willen en kunnen komen. De ontvangst van deze delegaties vergt dan ook relatief veel inspanning en tijd.
Echter, het is absoluut noodzakelijk gebleken actief te investeren in het opbouwen en onderhouden van guanxi. Chinese bedrijven zoeken zelf nooit contact met het Westen, maar komen in contact via hun netwerk waar ze vertrouwen in hebben. Men is in Yangzhou onder de indruk van wat er in drie jaar tijd aan guanxi is opgebouwd; de benoeming van burgemeester Van der Velden van Breda tot Ereburger is hiervan een voorbeeld.

Wat moet het opleveren voor West-Brabant?
De huidige doelstelling is het aantrekken van 5 nieuwe Chinese bedrijven naar West Brabant per jaar. Dat zijn in de regel kleine bedrijven die in eerste instantie als vooruitgeschoven post de Nederlandse / Europese markt. Zodra de Chinese vestigers de overtuiging hebben dat Europa zakelijk interessant is (met dus de daarbij behorende toenemende volumes aan goederen) zullen zij de saleskantoren verder uitbreiden en ook de logistieke operaties verder oppakken. Dit betekent dat grotere kantoren en grotere warehouses na verloop van tijd achteraan komen. De Chinese bedrijven beseffen dat onze regio als toegangspoort van de Europese markt bijzonder aantrekkelijk is.


Resultaten tot nu toe voor West-Brabant
De gezamenlijke aanpak van overheid, ondernemers en onderwijs (3 O’s) is essentieel en zeer effectief gebleken. Er is een vertrouwensbasis gegroeid waardoor er een grote bereidheid is om er samen een succes van te maken.

De verschillende activiteiten van REWIN en Impuls Zeeland gericht op de acquisitie van Chinese bedrijven hebben sinds 2006 geresulteerd in 15 gevestigde bedrijven. Het meest recente wapenfeit was het tekenen van het contract met Wuzhou Electric Bikes voor het vestigen van een assemblagecenter van een specifiek op Europese leest gestylde en TÜV gecertificeerde e-bikes en scooters. Naast de assemblage van electrische fietsen en scooters zal vanuit Roosendaal de customer service worden verzorgd voor de bestaande en nieuwe klanten in de Benelux. Het bedrijf start met 12 medewerkers en verwacht binnen korte tijd uit te groeien naar 50 werknemers.


Tevredenheid bij West-Brabantse bestuurders
De China acquisitie namens West-Brabant wordt sinds de start in 2005 gedragen en gesteund door een aantal voortrekkers van de West-Brabantse sociaal-economische samenwerking. In het kader van het persbericht dat onlangs is verspreid over de meest recente Chinese vestiger, Wuzhou Electroc Bikes, verwoordde de betreffende betrokken bestuurder het als volgt:

“Het is goed om vast te stellen dat de aanzienlijke regionale inspanningen op het gebied van het acquireren van Chinese bedrijven de laatste tijd echt substantiële resultaten beginnen op te leveren” zegt namens hen wethouder Hans Verbraak van de gemeente Roosendaal. “Ik wijs in dat verband op het Chinese SFT Lighting dat onlangs aankondigde fors te investeren in Breda, en nu dus weer een bijzonder innovatieve onderneming als Wuzhou Intercontinental die onze eigen gemeente Roosendaal kiest als centrale uitvalsbasis voor haar Europese marktbewerking.”
De wethouder vervolgt: “Zoals we tevoren al hadden ingeschat, blijkt de China acquisitie die we met een aantal West-Brabantse gemeenten en REWIN jaren geleden hebben geinitieerd een proces van de lange adem, zeker ook door de rol die de economische crisis daarin heeft gespeeld. In dergelijke trajecten gaan de kosten niet alleen spreekwoordelijk, maar zeer letterlijk voor de baat uit. De komst van Wuzhou Intercontinental, of Apollo Electric Bikes zoals de onderneming hier gaat heten, is het bewijs dat onze aanpak werkt en dat we ook in staat zijn bedrijven van formaat naar West-Brabant te trekken. Ik denk dan ook dat inmiddels zelfs de grootste sceptici zullen beamen dat we in onze regio de vruchten van alle China- inspanningen beginnen te plukken.”

NV REWIN West-Brabant zal zich namens de regio blijven inzetten om de Chinese markt zodanig te bewerken dat er van hetgeen de afgelopen jaren allemaal gezaaid is, in toenemende mate geoogst kan worden.

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant