Nieuwe mogelijkheden voor biomassastromen
Onderzoek naar nieuwe mogelijkheden voor het opzetten van Energie Conversieparken waarbij lokale biomassastromen worden gebundeld en omgezet in bruikbare elektriciteit, warmte, biobrandstoffen of andere producten.
Avans Hogeschool, Wageningen Universiteit, Hogeschool Zeeland en REWIN werken met Vlaamse Kennisinstellingen samen in een Europees project om de technische en economische haalbaarheid van een nieuwe, betere benutting van biomassastromen te onderzoeken. Op vijf locaties, waaronder Breda en Moerdijk, wordt de mogelijkheid onderzocht om een Energie Conversie Park (ECP) op te richten. Binnen een ECP worden lokale biomassastromen gebundeld en omgezet in bruikbare elekticiteit, warmte, biobrandstoffen en andere producten.
Benutten van biomassa
Aan Nederlandse zijde is Jan Venselaar namens Avans Hogeschool trekker van het project. "Biomassastromen worden steeds vaker gebruikt voor energieopwekking en productie van brandstoffen. Dat zijn vaak goed gedefinieerde stromen zoals snoeihout, mest en frituurvet. Die zijn ook relatief goed te verwerken. Daarbij gaat het bij het gebruik van dergelijke stromen bijna altijd om een installatie die ontworpen is voor één soort biomassa met één specifieke output. En om voldoende te hebben, moet het ook vanuit een groot gebied gehaald worden. Andere minder voor de hand liggende biomassa(rest)stromen als groenafval uit natuurgebieden en bermmaaisel worden tot nu toe nauwelijks gebruikt. Dat komt doordat deze reststromen een lagere energiedichtheid hebben en omdat ze relatief gezien veel bewerking nodig hebben. Zo’n één-op-één benutting is ook zelden economisch rendabel en er moet dus altijd veel subsidie aan te pas komen."
Energie Conversie Parken
Venselaar licht de meerwaarde van een ECP toe: "In een Energie Conversie Park (ECP) worden verschillende biomassastromen en verwerkingstechnologieën op een ‘slimme’ manier op elkaar afgestemd. Op die manier kunnen we ook laagwaardigere stromen optimaal inzetten en alle energie eruit effectief benutten. Cruciaal is ook dat we de lokaal beschikbare reststromen willen gaan inzetten. Dus geen lange logistieke lijnen meer, maar bundeling van hetgeen lokaal aanwezig is. Dit moet uiteindelijk leiden tot een lokaal ECP. In Nederland zijn de studies gericht op een ECP rondom de al bestaande biomassa activiteiten in Sluiskil en de regio’s rond Moerdijk en Breda.
Uitgangspunt is dat een ECP door de slimme combinatie van meerdere technologieën, reststromen en meerdere producten ook meer rendement moet opleveren. Uiteindelijk moet een dergelijk park zelfstandig kunnen draaien. Het moet dus commercieel exploitabel zijn, zonder subsidie vanuit overheden."
Leren over landsgrenzen heen
Freek van den Heuvel is namens NV REWIN West-Brabant betrokken bij het project. "Als mede-initiatiefnemer en projectontwikkelaar doen wij een stapje terug nu het project gaat draaien. De centrale spelers in het project zijn de kennisinstellingen; zij onderzoeken de technologische en economische haalbaarheid. Het bijeen brengen van de kennisinstellingen en bedrijven die betrokken zijn bij de verwerking van biomassastromen is een taak die bij REWIN ligt. Naast de deelprojecten richten we ook een ECP Kennisplatform op dat inzicht, handvatten en informatie zal leveren om de beste ‘route’ te vinden naar een goed functionerend ECP. Vanuit Nederlandse en Vlaamse zijde wordt input geleverd in het Kennisplatform zodat andere partijen niet steeds opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. Optimaal leren van elkaars kennis en ervaring over de landsgrenzen heen dus."
Financiering van het project
De middelen voor het project zijn afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en worden via het Interreg IV A programma Vlaanderen – Nederland ingezet om samenwerking over de landgrenzen heen te stimuleren. Met het totale project is ruim € 2 miljoen gemoeid. De subsidie vanuit Europa bedraagt € 650.000. De overige kosten worden gedragen door Ministerie van Economische Zaken, Provincie Noord-Brabant, Provincie Zeeland, Vlaams Gewest en de Belgische Provincie Limburg. Ook Avans Hogeschool, Wageningen Universiteit, Hogeschool Zeeland en de Vlaamse kennisinstellingen dragen hun steentje bij in de financiering.
Meer informatie?
Freek van den Heuvel
076 – 56 46 784