Samen innoveren als antwoord op recessie
Theo Tetteroo - Fokker Elmo: "Samenwerking door open innovatie leidt tot nieuwe kansen." |
Met de recessie op de loer tonen veel bedrijven behoudend gedrag. Ze bevriezen investeringen, stellen vacaturestops in en voeren reorganisaties door als een soort natuurlijke reactie. Volgens Theo Tetterro van Fokker Elmo is er een betere manier om op de recessie te anticiperen. “Samenwerking door open innovatieprojecten op te zetten, leidt tot nieuwe kansen.”
Tetteroo is Head of Innovation & IT bij Fokker Elmo, een bedrijf dat kabelsystemen ontwerpt en fabriceert voor de vliegtuigindustrie. Om nieuw ideeën op te doen, zoekt hij graag samenwerking op met partners uit andere disciplines en sectoren. Niet om de vergaarde kennis vervolgens voor zichzelf te houden, maar om die te delen met diezelfde partners. Dat die aanpak werkt, bewijst de praktijk.
Resultaten delen
“Alleen het wiel uitvinden, werkt niet meer”, meent Tetteroo. “Zelfs de grote multinationals van deze wereld zoeken samenwerking. Grote verbeteracties of innovaties kosten namelijk veel geld, de technologieën worden steeds moeilijker en de time-to-market moet steeds korter. Door samen te innoveren worden zaken ineens wel haalbaar.”
Ruim een jaar geleden zocht Tetteroo partners voor de ontwikkeling van speciale software voor het automatisch aanmaken van de technische tekeningen voor kabelsystemen. “Een zeer uitdagende doelstelling en omdat wij niet alle specialisaties zelf in huis hadden, zochten wij hiervoor deskundige partners buiten onze eigen sector.”
Een bedrijf dat elektrische schema’s maakt voor de automobielindustrie en de IT-opleiding van Avans werden belangrijke projectpartners. Een klankbordgroep met een breed scala aan bedrijven en onderwijs- en kennisinstellingen neemt ook deel aan het samenwerkingsverband, dat inmiddels in de eindfase zit.
De resultaten van het succesvolle innovatieproject werden begin december gedeeld met ruim tachtig bedrijven binnen het grote geheel van het samenwerkingsverband Maintenance Competence Center (MCC) waarin onderwijs, overheid en ondernemers hun activiteiten bundelen. Aanjager van het MCC is de NV REWIN West-Brabant.
Sneller en beter
Het resultaat van wat Tetteroo graag open innovatie noemt, is dat Fokker Elmo sneller en beter het gewenste resultaat behaalde als wanneer het alleen aan de slag was gegaan. “Door de samenwerking en de kennisuitwisseling is de nieuwe software zeer snel ontwikkeld. Dat de software onze concurrentiepositie behoorlijk verstevigt, merken we nu al bij het binnenhalen van nieuwe opdrachten.
Door de crossindustriële aanpak profiteren ook de andere bedrijven en sectoren van het eindresultaat.”Een grote autofabrikant toonde al serieuze interesse richting de ontwikkelaar van technische schema’s. Een volgende stap wordt waarschijnlijk het uitrollen van het project richting scheepsbouw.”
En als gevolg van de succesvolle samenwerking, intensiveerde Fokker Elmo de relatie met Avans Hogescholen. Beide partijen gaan de komende jaren op meerdere terreinen als strategische partners samen aan de slag.
Inspirerend
Innoveren moet je eigenlijk altijd doen, vindt Tetteroo, maar in moeilijke tijden mag je er niet mee stoppen. Soms zijn er bestaande samenwerkingsverbanden, zoals het Maintenance Competence Center of kan er beroep worden gedaan op subsidieprogramma’s als Pieken in de Delta of OP-Zuid van de Provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland.
“De stap naar open innovatie zal vaak lastig zijn, maar het is het zeker waard. Ook voor MKB-bedrijven. Concurrentieoverwegingen spelen altijd een rol, je moet elkaar wel willen verstaan. Bespreek zaken eerst globaal en zoek de chemie.”
“Begin pas in een tweede of derde gesprek over zaken als eigendomsrechten. Samen innoveren is bovendien inspirerend en zorgt voor extra energie. Je doet nieuwe contacten op en je ziet ook eens van dichtbij hoe in een andere branche dingen gedaan worden.”
Meer informatie?
Stefan van Seters
076 – 56 46 778
s.vanseters@rewin.nl