Agro Food Cluster in Dinteloord

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

Door Sanne Schelfaut Donderdag 9 november 2006 - DINTELOORD - AFC. Agro & Food Cluster. De naam viel de afgelopen weken regelmatig. Rond de suikerfabriek in Dinteloord is een terrein van 120 hectare ingepland voor de realisatie van zo'n AFC.

Wat voor soort bedrijven passen eigenlijk in dit cluster? En is er uberhaupt belangstelling vanuit het bedrijfsleven om zich onder de rook van de suikerfabriek te vestigen? Bij glastuinbouw hoort een helder plaatje van hoe zo’n bedrijf eruit ziet. Metershoge kassen waarin groenten als tomaten en paprika’s worden geteeld. De term AFC spreekt al veel minder tot de verbeelding. Bedrijven uit de agro- en voedingsmiddelensector horen volgens de richtlijnen thuis in deze categorie. De Suiker Unie (Cosun) is initiatiefnemer van het AFC, een project dat aan een tweede leven is begonnen. Bijna acht jaar geleden, in 1999, ontstonden al de eerste plannen om rond de Dinteloordse suikerfabriek een zogeheten Agro Industrieel Complex (AICD) te ontwikkelen. Doelstelling was en is bedrijven te lokken die kunnen profiteren van de bestaande suikerfabriek en haar infrastructuur. Afvalproducten van de fabriek kunnen dienen als grondstof voor andere bedrijven. Maar dat bedrijfsleven liet het toen afweten en de ambitieuze plannen werden begin 2003 in de ijskast gezet.

Ruim drie jaar verder lijkt het project meer kans te krijgen doordat het is gekoppeld aan de komst van honderden hectares glastuinbouw. Een sector die groei nodig heeft en die eveneens kan profiteren van de energie van de suikerfabriek. Paul Hagens van de Suiker Unie legt uit dat er het afgelopen jaar vanuit het bedrijfsleven zeker belangstelling is getoond voor het AFC. „Het punt is dat wij ondernemingen op dit moment nog geen zekerheid kunnen bieden. Om een voorbeeld te noemen; Anco Sneep, initiatiefnemer van de meekrapfabriek, heeft bij ons aangeklopt maar het duurde te lang voordat hij hier aan de slag kon gaan. Dat hebben we vaker meegemaakt. De realiteit is dat we in de eerste helft van 2007 onze vestigingsvoorwaarden zullen opstellen en dat we aan het einde van volgend jaar serieus met bedrijven gaan praten over wat er allemaal mogelijk is", aldus Hagens. Hij heeft het over bedrijven die te allen tijde een link hebben met de agro- en levensmiddelensector. „Vergis je niet, dat kunnen allerlei soorten ondernemingen zijn. Van energieleveranciers tot inpakbedrijven. Van logistiek tot kenniscentra. Je kunt het hele project in feite in drie delen opsplitsen. Het eerste deel bestaat uit de suikerfabriek met al haar voorzieningen. We zijn bezig met het ontwikkelen van een alcoholfabriek op basis van suikerbieten. En ook een vergistingsfabriek wordt onderzocht, het zijn energieopwekkende projecten die naar de toekomst toe heel duurzaam kunnen uitpakken. Het tweede deel is de glastuinbouw en alles wat aan deze sector is gelieerd. En als derde deel hebben we bedrijven die zijn gericht op de voedingsindustrie. Denk aan het bereiden van kant en klaarmaaltijden, het invriezen van groenten, maar ook vleesverwerkende bedrijven en producenten van verpakkingen."

Om potentiële bedrijven over de streep te trekken, heeft de Suiker Unie het Rewin aangetrokken om de acquisitie te regelen. „We richten ons niet alleen op de lokale markt, we willen verder kijken. Het Rewin heeft vakbekwame mensen in dienst die voor ons zaken kunnen doen. Maar nogmaals, pas vanaf 2007 kunnen we echt concrete afspraken maken", aldus Hagens.


Uit: BN de Stem, 9 november 2006
"Van logistiek tot kenniscentra"
http://www.bndestem.nl/bergenopzoom/article813689.ece

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant