Economie Breda volop in ontwikkeling

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

SAMENVATTING

“Alle kansen in veelbelovende branches”

 

De economie binnen de gemeente Breda is volop in ontwikkeling. Natuurlijk, de werkgelegenheid in de conventionele sectoren, zoals de industrie, is in de loop der jaren fors gedaald. Maar André Adank, wethouder Economische Zaken in Breda, laat zich hierdoor bepaald niet uit het veld slaan. “Er liggen zoveel nieuwe kansen in andere veelbelovende branches. Met de uitbreiding van onze bedrijventerreinen, de ontwikkeling van projecten als TripleO en Via Breda (Spoorzone) en de aanleg van de HSL zorgen we ervoor dat Breda ook in de toekomst een populaire vestigingsplaats voor bedrijven blijft.”

 

Wethouder Adank ziet volop groeipotentie in Breda als handelsstad, maar ook de procesindustrie, logistiek en toerisme zijn sectoren met toekomst. Dit is mede ingegeven door de nota ‘Zuidwest-Nederland piekt in de Delta’. Ondernemers en bestuurders uit Zeeland en West-Brabant hebben deze nota in juni overhandigd aan staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken. Het bedrijfsleven, de overheid en onderwijsinstellingen uit de zogenaamde Zuidwestelijke Delta spreken hierin af intensiever te zullen samenwerken binnen de ‘drie pieken’ procesindustrie (chemisch, genot- en voedingsmiddelen), kusttoerisme en logistiek. “Deze sectoren zijn absoluut de drie aanjagers van onze regionale economie”, legt wethouder Adank uit.

 

Investeren

Maar wat gaan we in de praktijk merken van deze nota? “We gaan in samenwerking met ondersteunende partijen investeren in infrastructuur, kennisallianties en vestigingsmilieu. Doel is om ruimte te bieden aan bedrijvigheid, innovatie, verbetering van de bereikbaarheid, vernieuwing van het vakmanschap en versterking van het vestigingsmilieu. De Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en REWIN spelen hierbij een belangrijke rol, onder andere door het initiëren van gerichte innovatieprogramma’s als ProcessIt. Dit programma ondersteunt bedrijven bij uitdagingen als slimmer produceren, nieuwe producten/nieuwe markten en competentiemanagement. Voor de piek logistiek wil REWIN een soortgelijk programma gaan opzetten. Door deze focus geven we een belangrijke impuls aan een vitale en duurzame economie, ook binnen de gemeente Breda.”

 

Benelux

Belangrijk pluspunt binnen de economische ontwikkeling van Breda is de centrale ligging in de Benelux. “Dit is voor een flink aantal bedrijven een belangrijke reden om zich in Breda te vestigen. Het samenvoegen van diverse vestigingen in de Benelux tot één centrale vestiging biedt bedrijven kostenbesparingen en hogere efficiency. Breda is een aantrekkelijke optie voor Beneluxvestigers vanwege het gunstige fiscale klimaat van Nederland en de hoge arbeidsproductiviteit in onze regio.” En er is nog meer. Wethouder Adank: “Breda kent prima afzetmogelijkheden. Verder is Breda goed bereikbaar via de snelwegen, onze bedrijventerreinen zijn modern ingericht en we bieden bedrijven mogelijkheden tot uitbreiding. De HSL maakt straks ook de internationale verbindingen per spoor nog eens veel sneller. Het zijn stuk voor stuk punten die zwaar meetellen bij de beslissing van ondernemende nieuwkomers.”

 

Ambitieniveau

Binnen alle plannen die Breda heeft om een nog aantrekkelijkere vestigingsplaats te worden, springen twee projecten bijzonder in het oog. Via Breda en TripleO. Al is het alleen al vanwege het enorme ambitieniveau. Voor Via Breda wordt twintig jaar uitgetrokken, de uitvoering is recent gestart. Belangrijkste eyecatcher is de ontwikkeling van de spoorzone in het centrum van de stad. Dit moet uiteindelijk leiden tot een compleet nieuw stadsdeel met een internationale uitstraling en met volop nieuwe kantoren die plaats bieden aan ruim tienduizend arbeidsplaatsen. De ontwikkeling van de spoorzone zorgt in ieder geval voor een nog betere bereikbaarheid van het openbaar vervoer vanuit de Randstad en Europa. Vooral ook internationale ondernemingen zijn hier mee gebaat. Tel de aanleg van de HSL daarbij op en het is duidelijk dat dit alles een positieve invloed moet hebben op de aantrekkelijkheid van Breda als vestigingsstad en dus op de economische groei. “De bereikbaarheid van Breda ligt straks op internationaal topniveau. Dat levert ons ongetwijfeld nieuwe werkgelegenheid op”, aldus Adank. Wat Via Breda ook bijzonder maakt is de nadruk op cultuur. “Cultuur gaat de hoofdrol spelen in het nieuwe stadsdeel. Ook dit heeft weer een positieve invloed. Cultuur draagt namelijk bij aan een positief imago van de stad en dus aan het vestigingsklimaat.”

 

Blushuis

Het tweede belangrijke ontwikkelingsproject van Breda is de TripleO campus op het terrein van de oude brandweerkazerne. “TripleO is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Breda en REWIN. We willen er snelgroeiende kennisintensieve bedrijven adequate bedrijfsruimte bieden. Door deze bedrijven samen te brengen, bevorderen we onderlinge kruisbestuiving én samenwerking met onderwijsinstellingen.” Momenteel wordt hard gebouwd aan het Blushuis, een bedrijfsverzamelgebouw voor de creatieve industrie. De oplevering staat gepland voor februari 2006. “Het idee achter het Blushuis is om ondernemers in de creatieve industrie samen te brengen in één gebouw. Dit bevordert automatisch samenwerkingsverbanden, bijvoorbeeld tussen uitgeverij en webbouwers of tekstschrijvers en reclamebureaus. Ook de netwerkmogelijkheden zijn legio. Ondernemers in het Blushuis kunnen bovendien gebruikmaken van gezamenlijke faciliteiten en diensten, zoals telefoonservice, kinderdagverblijf en lunchcafé. Een inspirerende en representatieve omgeving waarmee we bijdragen aan het behoud van de creatieve industrie in Breda. REWIN heeft de belangrijke taak ondernemers warm te krijgen voor het Blushuis. Dat gaat bijzonder goed. Al tweederde van het gebouw is verhuurd.”

 

Innoveren

Wil een ondernemer in de toekomst nog steeds succesvol zijn, dan is innoveren een absolute voorwaarde. De gemeente Breda ondersteunt ondernemers hier op alle mogelijke manieren bij. “Ons netwerk is bijzonder groot. We kunnen er dan ook voor zorgen dat bedrijven met een vernieuwend idee met de goede gesprekspartners, zoals REWIN, in contact komen. Maar we creëren ook extra ruimte voor bedrijvigheid. Het aantal hectare bedrijventerrein moet omhoog. Onze nieuwste structuurvisie voorziet hier ook in. We geven ondernemers echt alle kansen om Breda te ontdekken als vestigingslocatie pur sang.”

 

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant