Flex-e: Nieuwe subsidieregeling helpt bedrijven om flexibeler met elektriciteit om te gaan

Heb je als ondernemer te maken met netcongestie? En staat dat verduurzaming of groei in de weg? Goed nieuws: vanaf 1 april is de nieuwe subsidieregeling Flexibel elektriciteitsverbruik (Flex-e) van start gegaan.

De Flex-e regeling is bedoeld voor bedrijven en instellingen in congestiegebieden met een gecontracteerd transportvermogen van minimaal 100 kilowatt. Met in totaal €62 miljoen aan subsidiebudget biedt Flex-e ondersteuning bij drie belangrijke stappen richting een flexibeler en toekomstbestendig elektriciteitsverbruik.

Wat kun je precies doen met Flex-e?

De regeling kent drie onderdelen. Je kunt subsidie aanvragen voor één van deze onderdelen. Heb je één onderdeel al afgerond binnen de looptijd van de regeling? Dan mag je later nog voor een ander onderdeel subsidie aanvragen.

1. Flexibiliteitsscan
Wil je weten hoe jouw organisatie flexibeler om kan gaan met elektriciteit? De scan brengt je huidige energieverbruik in kaart en toont waar kansen liggen. Een goede eerste stap voor bedrijven die willen beginnen met flexibel energiebeheer.

2. Haalbaarheidsstudie
Weet je al waar de kansen liggen, maar wil je eerst onderzoeken of het technisch en financieel haalbaar is? Met subsidie kun je dit grondig laten onderzoeken, zodat je een weloverwogen besluit kunt nemen.

3. Implementatie van flexibiliteitsmaatregelen
Klaar voor actie? Dan kun je subsidie aanvragen voor de daadwerkelijke uitvoering. Denk aan investeringen in batterijsystemen, energiemanagementsoftware of andere slimme oplossingen die je verbruik beter afstemmen op het net.

Wat levert het op?

Naast meer grip op je energieverbruik en minder afhankelijkheid van piekmomenten op het net, kun je tot wel €300.000 subsidie ontvangen. Daarmee wordt investeren in flexibiliteit ineens een stuk aantrekkelijker.

Voor wie is de regeling bedoeld?

De regeling is specifiek bedoeld voor organisaties die:

  • Gevestigd zijn in een congestiegebied
  • Een gecontracteerd transportvermogen van minimaal 100 kW hebben
  • Willen investeren in flexibel elektriciteitsverbruik
Van Eijck

Waarom is dit belangrijk?

Het elektriciteitsnet in Nederland zit op steeds meer plekken vol. Dat zorgt ervoor dat bedrijven niet kunnen uitbreiden of verduurzamen, simpelweg omdat er geen netcapaciteit beschikbaar is. Flexibiliteit is daarom essentieel: door vraag en aanbod van stroom beter op elkaar af te stemmen, creëren we samen meer ruimte op het net.

Met Flex-e biedt de overheid ondersteuning om die omslag te maken. En REWIN helpt je daar graag bij.

Interesse? Kom in actie!

Wil je weten of jouw organisatie in aanmerking komt? Of heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste experts voor een scan of studie? Neem contact op met REWIN. We denken graag met je mee.

Meer informatie vind je op de website van RVO of via onze adviseurs.

Rom van Oers

Business developer Plantbased Ondernemen | Financiering

r.vanoers@rewin.nl
06-57 56 76 62

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant