Toekomstbestendig ondernemen is groener en schoner
Het bedrijfsleven speelt een essentiële rol in het verminderen van de CO2 uitstoot. Met name in het terugdringen van het energieverbruik, in de afbouw van fossiele brandstoffen en de omschakeling naar duurzamere energiebronnen zoals zon, wind en waterstof.
Groene energie als bedrijfsdoel
Als ondernemer draag je hieraan bij door een klimaatstrategie en doelen op te zetten. Waarom? Enerzijds heb je als ondernemer een verantwoordelijkheid naar de leefomgeving van je bedrijf en je personeel. Het gaat hierbij om de impact van je productie op het klimaat en het milieu. Anderzijds is energie en energielevering niet meer vanzelfsprekend. De schommelingen op de energiemarkt en een tekort aan transportcapaciteit voor elektrische energie (netcongestie) vormen een kostbaar en reëel risico voor je bedrijfsvoering. Het is dus verstandig om je als ondernemer hierop voor te bereiden.
Zowel de continuïteit als de groei van je bedrijf kunnen hierdoor in gevaar komen. Grote bedrijven zijn inmiddels verplicht om naast financiële cijfers ook ‘groene’ cijfers te rapporteren volgens de CSRD-richtlijnen. Zij vragen hun toeleveranciers daarom steeds vaker om gegevens te verstrekken over onder andere energieverbruik en CO₂-uitstoot.
Praktische stappen naar groene energie
• Start met het in kaart brengen van het huidige energieverbruik, inefficiënties, besparingsmogelijkheden en je transportovereenkomst.
• Identificeer wanneer en waar de meeste energie wordt verbruikt (bijvoorbeeld piekuren, specifieke afdelingen of apparatuur).
• Stel concrete duurzaamheidsdoelen, zoals een percentage duurzame energie binnen 5 jaar of CO₂-reductie met 50%.
• Ontwikkel een lange termijnaanpak dat aansluit bij jouw bedrijfsactiviteiten, budget en groeiplannen.
• Verduurzaam je energiebronnen (groene stroom, zonnepanelen, windturbines, geothermie, warmtepompen).
• Verlaag je energieverbruik (isolatie, slimme verlichting, energie-efficiënte machines, energiemanagement systeem, batterijen).
• Betrek je medewerkers (bewustwording, gedrag, feedback en ideeën).
• Gebruik subsidies en regelingen.
De rol van West-Brabant in de energietransitie
Voor West-Brabant is een Regionale Energiestrategie (RES) opgezet. Dit is een samenwerkingsverband van gemeenten, waterschappen, provincie, en maatschappelijke partners in de regio West-Brabant. Hiermee draagt West-Brabant bij aan de landelijke klimaatdoelen met schone en betaalbare energie voor de inwoners en bedrijven in de regio. Als partner werkt REWIN samen met de overheid, de kennis- en de onderwijsinstellingen om ondernemers te informeren en te activeren om aan de slag te gaan met groene energie.
Relevante cases:
• Circulaire Energy Hub Rucphen
• Groen Gas in Alphen-Chaam
Business developer Innovatief Ondernemen | Digitalisering, dataficering en robotisering