West-Brabantse woningcorporaties werken samen aan biobased isoleren van woningen

Forse reductie van CO2-uitstoot in zicht

De West-Brabantse woningcorporaties Thuisvester, Alwel, Laurentius, Woonkwartier en Stadlander gaan vaker biobased isolatiematerialen toepassen in nieuw- of verbouw. Op 20 februari ondertekenden de corporaties daarover een commitmentverklaring tijdens de vierde kennissessie ‘Van Plant tot Pand’ over biobased (ver)bouwen in West-Brabant. Deze sessies worden georganiseerd door Building Balance, Rabobank, REWIN, Circulair bouwen Zeeland, Impuls Zeeland en Regio West-Brabant (RWB).

Regionale woningcorporaties willen de milieu-impact van bouwmaterialen flink verlagen. Ook willen ze graag overstappen op biobased bouwmaterialen. Dit zijn bouwmaterialen die gemaakt zijn van plantaardige materialen zoals vlas of hennep. Tussen nu en 2028 wordt de toepassing van biobased isolatiemateriaal in gevels en wanden (renovatie en nieuwbouw) stapsgewijs uitgebreid.
Tot 2025 is er nog sprake van een intentieverklaring, vanwege al gemaakte productieafspraken met bouwers. Voor de periode daarna spreken de corporaties daadwerkelijk hun commitment uit.

Grote veroorzakers van CO2-uitstoot

Gebouwen en de bouwsector zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor ruim 38 procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Er wordt CO2 uitgestoten tijdens het gebruik van het gebouw, maar ook tijdens de bouw, bij de productie, het transport en de montage van bouwmaterialen. Alleen al het materiaalgebruik zorgt voor  zo’n 11 procent van de totale CO2-uitstoot. Vooral staal, beton en baksteen zijn grote veroorzakers. Ongeveer 65 procent daarvan ontstaat voor of tijdens het bouwproces, de overige 35 procent bij onderhoud en vervanging van onderdelen.

biobased bouwmateriaal

Isoleren: belangrijke basis voor biobased bouwen

Honderdduizenden woningen, van woningcorporaties en van particulieren, moeten de komende jaren geïsoleerd worden. Traditionele materialen hebben zoals gezegd een grote milieu-impact. De meest duurzame manier om te isoleren is dus om over te stappen op biobased bouwmaterialen. Zo kan de bouwsector in plaats van onderdeel van het probleem te zijn, bijdragen aan de oplossing. Niet alleen in de keten van leveranciers, producenten en bouwers. Het biedt ook perspectief aan regionale agrariërs, die de teelt van de gewassen voor biobased materialen verzorgen.

Sleutelrol voor West-Brabant

Met een sterk plantaardig DNA door wortels in de agrofood-sector, en een sterke focus op ‘plantbased’, kan West-Brabant een sleutelrol gaan spelen in – bijvoorbeeld – het telen, ontwikkelen en produceren van bouwmaterialen. Daartoe zijn er ook projectvoorstellen ingediend in de West-Brabantse Regio Deal-aanvraag, die ‘plantaardig’ als centraal thema heeft. Nu de aanvraag voor de Regio Deal West-Brabant gehonoreerd is, kunnen de projecten gestart of uitgebreid worden. 

Boost voor nieuwe economie

Dominique Hopmans, lid Economic Board West-Brabant, bestuurlijk trekker Circulaire Regio (RWB) en wethouder Bergen op Zoom: “West-Brabant werkt aan toekomstperspectief vanuit haar plantaardige verleden en DNA. Deze aanpak bewijst dat maar weer. Door het commitment van woningcorporaties geven we, via een gegarandeerde afzet van biobased isolatiemateriaal, een boost aan de nieuwe, schone economie”, aldus Hopmans. 

Circulair/biobased bouwen in West-Brabant

Circulair/biobased (ver)bouwen speelt een prominente rol in ons programma Circulair Ondernemen. Wil je meer weten over circulair bouwen en de initiatieven die we in West-Brabant nemen om die transitie te stimuleren, neem dan contact op met Guido van Liefland.

Neem contact op
Guido van Liefland

Business developer Circulair Ondernemen

g.vanliefland@rewin.nl
06-53 58 76 54

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant