SeaBioComp – demonstratieproducten opgeleverd
SeaBioComp, het Europese project dat nieuwe biogebaseerde thermoplastische composietmaterialen ontwikkelt, heeft met succes een aantal demonstratieproducten geproduceerd voor het zeemilieu. SeaBioComp heeft hiervoor diverse productieprocessen gebruikt, om zijn op vlas gebaseerde thermoplastische biocomposieten te tonen.
Twee soorten composietmateriaal
Projectpartners in het team, waaronder onderzoeksorganisaties, specialisten in textiel en composietmaterialen, universiteiten en clusterorganisaties, hebben de afgelopen 3 jaar samengewerkt om een aantal biogebaseerde formuleringen te ontwikkelen, mechanisch te testen en te onderzoeken. Hiervoor hebben ze verschillende productieprocessen gebruikt.
Het consortium heeft twee soorten composietmaterialen ontwikkeld: een zelfversterkend PLA-composiet, dat gemaakt is in verschillende soorten van niet-geweven en geweven stoffen geschikt om in persgieten te gebruiken, en een met vlas versterkt polymelkzuur (PLA) of met acryl (PMMA) versterkt composiet om te gebruiken via RIFT, persgieten en additieve vervaardiging.
Minstens net zo goed als traditoneel materiaal
Uit uitgebreide testen van de mechanische eigenschappen van de verschillende biocomposieten is gebleken dat deze materialen bijna net zo goed en soms zelfs beter presteren dan gebruikelijke niet-biogebaseerde composieten (sheet moulded composiet, SMC) die vandaag de dag gebruikt worden in mariene omgevingen. Aangetoond is dat voor de nieuwe biogebaseerde producten onder dezelfde omstandigheden kunnen worden geperst als gebruikelijke producten. Soms is de duur van de procescyclus korter.
Prototypes
Uit het project is gebleken dat de combinatie van thermoplastische polymeren, natuurlijke vezels en 3D-printtechnologieën kunnen resulteren in complexe ontwerpen en toepassingen voor mariene omgevingen. Een aantal eerste prototypes, waaronder een spatbord en andere havenstructuren, zijn met succes geproduceerd via 3D-printen. Schaalmodel offshore windturbinebladen zijn geproduceerd via monomeerinfusie onder flexibel gereedschap (MIFT). Complexe gebogen structuren zijn gemaakt met persgiettechnieken.
Kennisdeling
Het project heeft een reeks technische folders uitgegeven die de verschillende productiemethoden met zelfversterkende biocomposieten en op vlas gebaseerde biocomposieten voor toepassingen op zee uiteenzetten, waaronder persgieten, monomeerinfusie en additieve vervaardiging. Deze technische folders zijn niet alleen interessant voor producenten van mariene producten, maar ook voor leveranciersbedrijven en de academische sector. De folders kunnen gedownload worden van de projectwebsite: http://www.seabiocomp.eu/downloads/
Daarnaast is uit het project gebleken of deze biogebaseerde, zelfversterkende melkzuurproducten (SRPLA) geschikt zijn voor gebruik in het zeemilieu met oog op duurzaamheid en de vorming van microplastics. In een nieuw paper, gepubliceerd in Polymer Testing, Science Direct wordt het potentieel van SRPLA als mogelijk veelbelovend materiaal voor duurzame mariene toepassingen besproken.
Waarom dit project?
De drijfveer van het project is om het gebruik van fossielgebaseerde materialen in de mariene sector te verminderen door biogebaseerde composieten te ontwikkelen die op lange termijn duurzaam zijn, minder CO2 uitstoten en minder invloed hebben op het zeemilieu. Vroegtijdig onderzoek tijdens het project wees vlas aan als meest geschikte natuurlijke plantvezel om als versterking te gebruiken in biocomposiet. Tijdens de groei absorbeert vlas veel CO2 en ‘reinigt’ het de grond door fytoremediatie.
Organisaties die geïnteresseerd zijn in biogebaseerde materialen voor mariene omgevingen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de SeaBioComp Interest Group op www.seabiocomp.eu/interest_group/ . Abonnees worden op de hoogte gehouden van projectresultaten en activiteiten, relevante evenementen, workshops en forums.
Wie werken samen in SeaBioComp?
SeaBioComp is een 42 maanden durend project, bekostigd door het Interreg 2 Seas Mers Zeeën fund van de Europese Unie. Het project heeft 11 Europese partners: Centexbel, CETI (European Centre for Innovative Textiles), VLIZ (Flanders Marine Institute), ARMINES (Association for research and development of industrial processing methods), REWIN, Poly Products, University of Plymouth, University of Portsmouth, Marine South East Ltd, EuraMaterials en IFREMER. Daarnaast heeft het project 9 waarnemende partners.
Meer weten?
Ben je benieuwd naar de binnen SeaBioComp opgeleverde technieken? Heb je een idee voor concrete toepassing in jouw (maritieme) organisatie? Neem contact op met Esther Stapper via mail of tel. 06 44 348 214.